Predstava Zadnji dnevi Ceausescujevih naj bi bila povsem verodostojna rekonstrukcija procesa, na katerem so po hitrem postopku na smrt obsodili romunskega diktatorja Nicolaa Ceausescuja in njegovo ženo Eleno. Foto: Hebbel am Ufer
Predstava Zadnji dnevi Ceausescujevih naj bi bila povsem verodostojna rekonstrukcija procesa, na katerem so po hitrem postopku na smrt obsodili romunskega diktatorja Nicolaa Ceausescuja in njegovo ženo Eleno. Foto: Hebbel am Ufer
Zadnji dnevi Ceausecujevih
Pri predstavi je strokovno sodeloval tudi Mednarodni inštitut za politične zločine iz Züricha. Foto: Hebbel am Ufer

Predstava z originalnim naslovom Die letzten Tage der Ceausescus, ki je dopolnila spored gledališča HAU (Hebbel am Ufer), ki slovi po svojih drznih eksperimentalnih projektih, je poskus natančne rekonstrukcije procesa proti Eleni in Nicolau Ceausescuju. V režiji Mila Raua in Simone Eisenring se v realnem času razplete božični proces, ki se je zgodil 25. decembra 1989. Predstava je poučna in za številne, ki ne poznajo podrobnosti romunske revolucije in izhoda Romunije iz diktature v demokracijo, tudi presenetljiv.

Odgovarjam le nacionalni skupščini
Morda najbolj preseneča lik odvetnika obeh Ceausescujev, ki kar naprej prosi, da bi njegovima varovancema dosodili smrtno kazen. Podobno absurden je lik tožilca, ki je pravzaprav mesarski vajenec in ki mu besede, ki naj jih izreka, prišepetava v sodnih zadevah podobno izkušeno sodišče. To nenavadno sodišče, pred katerim Ceausescu kot avtomat ponavlja besede: "Pred tem sodiščem ne odgovarjam, odgovarjam le veliki nacionalni skupščini," Ceausescuja obtožuje genocida, zločinov zoper človečnost in posedovanja bančnih računov v tujini. Očitajo mu tudi, da se prehranjuje zgolj z uvoženimi živili, na kar Ceausescu odgovarja z natančnim številom kalorij, ki da jih, v tem ko se strogo drži zelenjavne diete, zaužije vsak dan. Elena skuša ugovarjati in pokazati nekaj volje do sodelovanja s sodiščem, vendar ... Ne zaleže.
V sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za politični umor
Da bi bila uprizoritev procesa še verodostojnejša, 18 igralcev igra v romunskem jeziku, gledalcem pa so namenjeni nemški podnapisi. Predstavo podpira predvajanje dokumentarnih videoposnetkov, pri predstavi pa je sodeloval tudi Mednarodni inštitut za politični umor s sedežem v Zürichu. Avtorji zagotavljajo, da je predstava popoln posnetek (oziroma 'reenactment' kot se temu danes rado reče v gledališkem žargonu) morda najslavnejšega politično motiviranega sodnega procesa po procesih proti nacističnim zločincem. Januarja se bo predstava preselila v Švico, kjer jo bodo uprizorili v Bernu, Zürichu in Luzernu.