Pevec zasedb Blur in Gorillaz bo svojo naslednjo produkcijo postavil na oder v manchestrskem gledališču Palace. V nasprotju s prvo opero bo v tej tudi nastopil, in to v glavni vlogi. Foto: EPA
Pevec zasedb Blur in Gorillaz bo svojo naslednjo produkcijo postavil na oder v manchestrskem gledališču Palace. V nasprotju s prvo opero bo v tej tudi nastopil, in to v glavni vlogi. Foto: EPA
Za vsako pesem bodo razvili posebno aplikacijo, Björk pa je za predstavo izumila nova glasbila, med drugim tudi devetmetrsko nihalo, ki izkorišča gravitacijsko silo Zemlje in na ta način ustvarja glasbene vzorce. Foto: EPA

Muzikal, ki temelji na življenjski zgodbi zdravstvenega in znanstvenega svetovalca kraljice Elizabete I., bo premiero doživel julija na mednarodnem festivalu v Manchestru, kjer je vodja zasedb Blur in Gorillaz pred štirimi leti premierno predstavil svojo prvo opero. Nato bo Albarnovo novo delo uprizorjeno tudi v Angleški narodni operi v okviru londonske kulturne olimpijade.

Vodja manchestrskega festivala Alex Poots je za BBC povedal, da je bienalni dogodek, ki so ga prvič priredili leta 2007, "dom vodilnih umetnikov, ki tam ustvarjajo svoje najambicioznejše projekte". Albarnova kitajska opera Monkey: Journey To The West je bila vrhunec prvega festivala pred štirimi leti.

Njegovo novo delo režira Rufus Norris, čigar broadwayska oživitev muzikala Nevarna razmerja je dobila pet nominacij za tonyja. "To bo velika, spektakularna predstava," pravi vodja festivala Poots in dodaja: "Vem, da Damon čuti strast do nje in da je napisal že nekaj neverjetno lepih pesmi, nekatere so prave himne."

Björk, glasba, znanost in narava
Na omenjenem festivalu v Manchestru bo tudi premiera nove predstave islandske pevke Björk. Festival bo odprla 30. junija s predstavo, ki temelji na glasbi z njenega novega albuma Biophilia.

Delo, ki združuje njeno zanimanje za glasbo, znanost in naravo, opisujejo kot "multimedijski projekt, ki zajema glasbo, aplikacije, svetovni splet, instalacije in žive nastope".

Za preostale izvirne produkcije bodo na dogodku poskrbeli gledališče Punchdrunk (njihova predstava It Felt Like A Kiss with Damon Albarn je na prejšnjem festivalu požela pohvale kritikov), filmarja The Quay Brothers, komičarka Victoria Wood in v ZDA delujoča srbska umetnica performansa Marina Abramovic, v katere predstavi bo nastopil hollywoodski igralec Willem Dafoe, glasbo za delo pa je napisal in ga izvaja Antony Hegarty iz zasedbe Antony and The Johnsons.