Cindy Sheehan je postala simbol bojevitih ameriških mater, ki trepetajo za življenja svojih sinov v Iraku. Foto: EPA
Cindy Sheehan je postala simbol bojevitih ameriških mater, ki trepetajo za življenja svojih sinov v Iraku. Foto: EPA
Dario Fo
Kadar se posveti političnim problemom, se Dario Fo ne smeji tako prešerno. Foto: EPA

V Londonu je bila namreč praizvedba drame Peace Mom (Mirovniška mati), s katero se je Fo poklonil Cindy Sheehan, materi padlega ameriškega vojaka, ki je letos organizirala protivojne proteste v bližini ranča predsednika Busha v Teksasu. Sheehanovi je uspelo pritegniti več sto nad odločitvami trenutne ameriške oblasti razočaranih Američanov. Svoj glas je dodala tudi folkpevka Joan Baez.



Upodobitev jeze in razočaranja
Glavno in edino vlogo v drami, ki jo je Fo napisal na podlagi pisem Sheehanove ameriškemu predsedniku in drugih zapisov nad politiko ZDA ogorčene ženske, je odigrala Frances de la Tour. Nad igro Frances de la Tour, ki je nastopila pred povečano sliko Caseyja, sina Sheehanove, je bila navdušena tudi Cindy Sheehan, ki si je ogledala prvo predstavitev nove Fojeve igre: "Frances je odlično upodobila mojo jezo in razočaranje."
V daljši različici igre, ki bo prvič na sporedu v Italiji, bo zaigrala Fojeva žena Francesca Rame. Prva - hitra - postavitev Mirovniške mame je sklenila konferenco aktivistov, ki se borijo proti ameriškemu posegu v Iraku.

Fojev boj na vseh frontah
Dario Fo velja za enega najbolj politično zaposlenih literatov sodobnega časa, ki se ne boji goreče izražati svojih levičarskih prepričanj. Svoja politična prepričanja naj bi Fo kmalu skušal udejaniti tudi v realnem političnem življenju. Napovedal je namreč kandidaturo na bližnjih volitvah za župana Milana.