Glasbena oblikovalka in komponistka Darja Hlavka Godina. Foto: ZDUS/Karpo Godina
Glasbena oblikovalka in komponistka Darja Hlavka Godina. Foto: ZDUS/Karpo Godina

Darji Hlavka Godina, ki je zaposlena v uredništvu igranega programa Radia Slovenija, so namenili nagrado Poldeta Bibiča za življenjsko delo. Nagrajenka že več kot tri desetletja ustvarja v najzahtevnejših radijskih in tudi gledaliških projektih. Ni zgolj glasbena oblikovalka, ampak s svojim ustvarjanjem posega tudi na področji glasbene dramaturgije in režije zvoka.

V radijskih igrah in gledaliških uprizoritvah ne oblikuje samo glasbe in ne izbira samo zvočnih učinkov, marveč s svojim širokim znanjem, tankočutnostjo ter bogatimi izkušnjami sodeluje pri razvoju slovenske umetniške radiofonije. Na področju radiofonije spada med nepogrešljive ustvarjalke in zrele umetniške osebnosti, so zapisali v utemeljitvi.

Igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Foto: ZDUS/Luka Kaše
Igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Foto: ZDUS/Luka Kaše

Marku Mlačniku pa so namenili nagrado Marije Vera za življenjsko delo. Mlačnikova edinstvena ustvarjalnost in veščina sta plod trdega dela, ki je rodilo bogate plesno-igralske izkušnje in posebno igralsko subtilnost. Pogled na njegovo kariero z današnje perspektive odkriva radovednega iskalca, predanega sodelavca, plodnega raziskovalca igralčevega telesa, znanilca sprememb in razpiralca novih svetov.

Mlačnik se še danes, kljub napredujoči bolezni, na odru zna razdajati do konca. Nagrado prejme za svoj opus igralskih, plesalskih, režijskih in koreografskih del, je še zapisala komisija za nagrade.

ZDUS je letos nagrajence razglasil en dan pred svetovnim dnevom gledališča, podelitev nagrad pa bo organiziral pozneje. Tradicionalno so nagrade podelili 27. marca na odprtju Tedna slovenske drame v Kranju, kar pa letos zaradi epidemije spet ne bo mogoče.

Komisija za nagrade, ki so jo sestavljali Branko Jordan (predsednik), Barbara Cerar in Rok Andres, je razglasila tudi imena prejemnic nagrad za stvaritve v zadnjih dveh letih: to so režiserka Ivana Djilas ter igralki Ana Facchini in Nina Valič.

Režiserka Ivana Djilas. Foto: AP
Režiserka Ivana Djilas. Foto: AP

Intimnost, magičnost, družbena aktualnost
Ivana Djilas prejme nagrado Marka Slodnjaka za dveletno obdobje za dosežke na področju gledališke režije. Kot je komisija zapisala v utemeljitvi, eruptivna življenjska sila režiserke, ki se loteva tabuiziranih tem, vprašanj, povezanih z drugačnostjo, v svojih žanrsko raznolikih predstavah združuje intimnost, magičnost in družbeno aktualnost. V zadnjih dveh letih je režirala kar deset uprizoritev, njene predstave pa odlikuje ansambelska igra in vedno znova drugačen metagledališki jezik, ki ga sproti izumlja.

Igralka Ana Facchini. Foto: SSG Trst
Igralka Ana Facchini. Foto: SSG Trst

Subtilen čut za poglobljene like
Članica igralskega ansambla SNG-ja Nova Gorica Ana Facchini prejme igralsko nagrado Duše Počkaj za dveletno obdobje. Igralka je v bogati karieri in tudi z vlogami v zadnjih dveh letih pokazala izjemen in subtilen čut za oblikovanje žanrsko raznolikih in poglobljenih odrskih figur. Ustvarila je prepričljive in pretanjeno zasnovane kreacije. V utemeljitvi je posebej izpostavljena vloga v uprizoritvi Evropa, mati mila, v kateri je poosebljala srdito in obenem ranjeno Evropo ter s katero je dokazala, da spada med najboljše slovenske gledališke ustvarjalke srednje generacije, lahko preberemo v utemeljitvi nagrade.

Nina Valič v predstavi Požigi. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Nina Valič v predstavi Požigi. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Igra, ki ni namenjena osebni afirmaciji
Prav tako igralsko nagrado Duše Počkaj za dveletno obdobje so namenili članici SNG-ja Drama Ljubljana Nini Valič. S svojim talentom, osebnostjo in odnosom do dela obogati delo pri vsaki predstavi. Njena igra je usmerjena v predstavo kot celoto, nikoli namenjena osebni afirmaciji. Večplastnost njene odrske osebnosti deluje na vsa čutila gledalca in omogoča hipno identifikacijo z likom, ki ga igra. V utemeljitvi sta izpostavljeni vloga Linde v uprizoritvi Tatovi Dee Loher v režiji Ivane Djilas in vloga v uprizoritvi Požigi Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac, v katerih se izkaže kot izjemno močna interpretka.