Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tradicionalno izroča stanovska odličja ob začetku Tedna slovenske drame, ki ga organizirajo v Prešernovem gledališču Kranj. Letos je festival zaradi epidemija novega koronavirusa predvidoma prestavljen na junij, če se stanje dotlej še ne bo umirilo, bodo za izročitev nagrad poiskali drugo pot. Foto: Boris B. Voglar/PGK
Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tradicionalno izroča stanovska odličja ob začetku Tedna slovenske drame, ki ga organizirajo v Prešernovem gledališču Kranj. Letos je festival zaradi epidemija novega koronavirusa predvidoma prestavljen na junij, če se stanje dotlej še ne bo umirilo, bodo za izročitev nagrad poiskali drugo pot. Foto: Boris B. Voglar/PGK

Prejemnike nagrad so naznanili danes, 27. marca, v prvih minutah letošnjega svetovnega dneva gledališča.

Prejemnica igralske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), nagrade Marije Vere, za življenjsko delo za leto 2019 je Marijana Brecelj, prejemnik nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo, namenjene drugim gledališkim poklicem, je Aleš Jan.

Prejemnika nagrade Duše Počkaj za igralske umetniške dosežke v preteklih dveh letih pa sta igralka SNG Drama Maribor Liza Marijina in igralec Prešernovega gledališča Kranj Blaž Setnikar. Nagrado Marka Slodnjaka, ki jo društvo podeljuje za dosežke v preteklih dveh letih v preostalih gledaliških poklicih, pa je žirija dodelila režiserju Tomiju Janežiču za režijo in dramaturgijo uprizoritve še ni naslova Simone Semenič v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG).

Žirijo za nagrade ZDUS za leto 2019 so sestavljali predsednica Livija Pandur ter članici Tatjana Stanič in Mirjam Korbar.

"Njeno do konca profesionalno delo, razkošje in lepota igralskega izraza, ustvarjalnost in neusahljiva strast do gledališča jo uvrščajo v sam vrh slovenskega igralskega Parnasa," beremo v utemeljitvi življenjske nagrade za Marijano Brecelj. Foto: ZDUS

Ena najprepoznavnejših igralk slovenskega gledališkega prostora
Marijana Brecelj, ena najprepoznavnejših in tudi najmarkantnejših igralk pri nas, je v bogati gledališki in filmski karieri od 60. let minulega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot 50 celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah. Poleg uprizoritev, ki jih je več desetletij soustvarjala v ljubljanski Drami, je sodelovala v številnih uprizoritvah drugih gledališč, tudi v eksperimentalnih in neinstitucionalnih projektih.

"Pri oblikovanju vlog jo odlikujejo polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tankočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj," beremo v utemeljitvi.

"Skozi desetletja ga je sistematično in vztrajno raziskoval, iskal in ustvarjal nove izrazne možnosti, ki jih ponuja »nevidno gledališče", ta specifična umetnostna zvrst, ki je v svetu in pri nas, v glavnem po Janovi zaslugi, močno razvita in dostopna najširši javnosti," so med drugim zapisali o delu Aleša Jana. Foto: ZDUS

Eno osrednjih imen radijske igre pri nas
Aleš Jan, prejemnik nagrade Poldeta Bibiča za življenjsko delo, je eden vodilnih ustvarjalcev na področju radijske igre in drugih radiofonskih uprizoritev v tem mediju na Slovenskem ter hkrati eden najboljših teoretikov in poznavalcev tega medija. Jan je režiral tudi uprizoritve v slovenskih in nekdanjih jugoslovanskih dramskih, lutkovnih in opernih gledališčih ter deloval kot profesor za radijsko igro in režijo na ljubljanskem AGRFT-ju.

"Njegove radijske igre in druge radiofonske stvaritve so vrhunski umetniški dosežki in presežki, ki slovensko radijsko igro neizbrisno vpisujejo v kulturni spomin in doživetje doma in po svetu," so zapisali v utemeljitvi.

Lovorike za dosežke preteklih dveh let
O Lizi Marijini, nagrajenki za igralske umetniške dosežke v preteklih dveh letih, so v utemeljitvi zapisali, da je "igralka mlajše generacije, ki s svojimi vlogami dokazuje, da je izjemen talent, ki ga odlikujejo karizmatičnost, senzibilnost in izjemna notranja moč".

Za prav tako mladega igralca Blaža Setnikarja pa je žirija zapisala, da je "igralec izjemne senzibilnosti in emocionalne eruptivnosti, ki se v vsako vlogo poglobi z vso analitično pronicljivostjo in jo prepoji s totalno fizično brezrezervnostjo".

"Režiser Tomi Janežič se že v izhodišču te izjemne uprizoritve odloči za trajanje – za proces, za raziskovanje, za gledališki laboratorij, kjer izumlja svojevrstno gledališko poetiko," pa beremo v utemeljitvi nagrade za dosežke v preteklih dveh letih v preostalih gledaliških poklicih.