Slovensko ljudsko gledališče Celje je bilo ustanovljeno decembra 1950. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko ljudsko gledališče Celje je bilo ustanovljeno decembra 1950. Foto: MMC RTV SLO

"Žalosti nas dejstvo, da polemika in poročanje mečeta senco na delovanje in dosežke celjskega gledališča, a tudi širše – na slovensko gledališče in kulturo, ki se je znašla v prelomnem obdobju. Veseli pa nas, da lahko vsi, ki delujemo na področju gledališkega ustvarjanja, odkrito spregovorimo o svojih uspehih in morebitnih pomanjkljivostih ter skupaj iščemo rešitve, ki ponujajo možnosti za razvoj in nenehni umetniški napredek," so zapisali v skupni izjavi.

Ansambel nezadovoljen z zdajšnjo upraviteljico
Polemika se je pojavila v sredini meseca ob vnovični kandidaturi Tine Kosi, ki je na tej funkciji od leta 2007. Sicer pa sta na tokratni razpis za upravnika celjskega gledališča prispeli dve kandidaturi.

Slovensko ljudsko gledališče Celje išče novega upravnika (18. 5. 2021)

Članica ansambla SLG-ja Celje Jagoda Tovirac je pred dobrim tednom povedala za STA, da v tamkajšnjem ansamblu nasprotujejo vnovičnemu imenovanju Tine Kosi. Njeno umetniško vodenje namreč ocenjujejo za neuspešno, upravnica sama pa očitke zavrača, saj je ocenila, da je jedro hišnega ansambla stabilno.

19-članski ansambel se je proti zdajšnji upravnici izrekel domala soglasno. Kot pravijo, so z njenim delom že vrsto let nezadovoljni. "Mariborska Drama v dvajsetih letih 21 predstav v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja, Mladinsko gledališče 22, Celjsko gledališče sedem," je za Televizijo Slovenija takrat dejala Jagoda Tovirac in dodala, da so "dejansko odsekani od Tedna slovenske drame in od Borštnikovega srečanja".

Tina Kosi je očitke zavrnila, saj ima gledališče za letošnje leto "strokovno oceno strokovne komisije ministrstva za kulturo vrhunsko, tudi v prejšnjih letih je bila vedno vrhunsko, sicer pa vsaj kvalitetna". Dodala je, da o kakovosti programa pričajo tudi številne nagrade, saj je v času njenega vodenja "gledališče in njegovi posamezniki in njegove predstave prejeli več kot 80 stanovskih nagrad v državi in tudi v tujini".

Menjava na čelu gledališča kot priložnost za marsikaj
Kot so pri Kolegiju direktorjev slovenskih gledališč in Združenju dramskih umetnikov Slovenije še zapisali v skupni izjavi, je vsaka menjava vodstva gledališke hiše "priložnost za izboljšave, spremembe, preizkušanje novih pristopov, ki bi zaposlenim zagotovili boljše delovne in ustvarjalne možnosti. Zato je prav, da se vodstva gledališč izbirajo z javnimi razpisi, ki so odprti vsakomur. In da ima vsak prijavljeni kandidat možnost, da kadrovsko komisijo, svet zavoda, strokovni svet zavoda in skupnost zaposlenih prepriča z dobrim načrtom, prepričljivo umetniško vizijo in drugim."

Celjsko gledališče v mozaiku slovenskih gledališč pomeni bistven sestavni del. V svoji 70-letni zgodovini, ki je neponovljiva, je doživelo različna obdobja, presojo o kakovosti njegovih umetniških dosežkov pa raje prepuščajmo strokovni kritiki.

Iz skupne izjave

Odločitev mestnih svetnikov v juniju
Upravnika SLG-ja Celje imenuje celjski mestni svet na podlagi javnega razpisa po predhodnem mnenju sveta zavoda in strokovnega sveta, ki pa ni zavezujoče. Če svet zavoda oziroma strokovni svet ne podata mnenja v roku 30 dni od dneva, ko sta bila zanj zaprošena, se šteje, da je mnenje pozitivno. O imenovanju upravnika bodo celjski mestni svetniki odločali na junijski seji, so sporočili z Mestne občine Celje.

Priporočila strokovnih teles so bistvenega pomena
"Priporočila strokovnih teles so v tem postopku bistvenega pomena. Gledališče je skupnostna umetniška zvrst, kjer ni prostora za delovanja, ne da bi upoštevali druge. Zato je to pravi in edini način za menjavo vodstva. Prelom mandatov vodenja je zagotovo pravi čas za evalvacijo dosežkov in jasno je, da je mogoče preteklost interpretirati na različne načine. Ne pristajamo pa na to, da bi javne polemike metale senco na trenutno podobo in zgodovino slovenskega gledališča, ne na neupravičenosti, ki bi celjskemu umetniškemu ansamblu onemogočale možnosti za prihodnji razvoj," so še zapisali v izjavi.