Kot pravijo, je ta kulturna ustanova med njenim vodenjem umetniško nazadovala. Tina Kosi očitke zavrača.

Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko ljudsko gledališče Celje. Foto: MMC RTV SLO

Tina Kosi je upravnica gledališča od leta 2007, a zdaj si igralski ansambel nadaljnjega sodelovanja z njo več ne želi. Da repertoar ni dober in da je slaba kadrovska politika, so le nekateri proti njej uperjeni očitki. Kot dokaz igralci navedejo bilanco sodelovanja celjskega gledališča v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja.

"Mariborska Drama v dvajsetih letih 21 predstav v tekmovalnem programu Borštnikovega srečanja, Mladinsko gledališče 22, Celjsko gledališče sedem," razlaga Jagoda Tovirac, članica ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

"V mandatu Tine Kosi to gledališče samo nazaduje"
19-članski ansambel se je proti Tini Kosi izrekel domala soglasno, kot pravijo pa z njenim delom že vrsto let niso zadovoljni, "ker v mandatu Tine Kosi to gledališče samo nazaduje". Kot še pravi Jagoda Tovirac: "Mi smo dejansko odsekani od Tedna slovenske drame in od Borštnikovega srečanja."

Tino Kosi so očitki presenetili. Kot pravi, je za njih izvedela od medijev, jih pa ostro zavrača. "Za letošnje leto imamo strokovno oceno strokovne komisije ministrstva za kulturo vrhunsko, tudi v prejšnjih letih je bila vedno vrhunsko, sicer pa vsaj kvalitetna," pravi.

Po njenih besedah o kakovosti programa pričajo tudi številne nagrade. "V času mojega vodenja je gledališče in njegovi posamezniki in njegove predstave prejeli več kot 80 stanovskih nagrad v državi in tudi v tujini," še dodaja Tina Kosi.

Vodjo bodo določili junija
Upravnika gledališča sicer na podlagi razpisa imenuje mestni svet celjske občine po predhodnem mnenju sveta zavoda in strokovnega sveta gledališča, ki pa ni zavezujoč. Kdo bo vodil celjski gledališki hram, ki praznuje 70 let, pa bodo svetniki odločili na junijski seji.

Slovensko ljudsko gledališče Celje išče novega upravnika