Odprtje festivala se bo odvilo v znamenju Kiševe Grobnice za Borisa Davidoviča v režiji Aleksandra Popovskega in izvedbi Novosadskega gledališča. O delu Danila Kiša bo v sklopu festivala spregovorila tudi Svetlana Slapšak. Foto: Srđan Doroški /SNG Drama Ljubljana
Odprtje festivala se bo odvilo v znamenju Kiševe Grobnice za Borisa Davidoviča v režiji Aleksandra Popovskega in izvedbi Novosadskega gledališča. O delu Danila Kiša bo v sklopu festivala spregovorila tudi Svetlana Slapšak. Foto: Srđan Doroški /SNG Drama Ljubljana
Deklica s strunami
Uvodni dan festivala prinaša tudi premiero Deklice s strunami, v kateri igrata Barbara Cerar in Uroš Fürst. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Kiševo besedilo bo uprizoril ansambel Novosadskega gledališča, na oder pa je predstavo postavil Aleksander Popovski. Na uvodni dan festivala se bo odvila tudi premiera avtorske glasbene drame Deklica s strunami v režiji Marjana Nečka, sicer koprodukcija Drame z bitolskim Moving Music Theatrom, za vrhunec pa bo poskrbel koncert v družbi Martin Ramoveš banda.

Druga premiera, ki jo prinaša bogat progam festivala, je avtorski projekt, nastal po motivih Prežihovega Voranca v sklopu Drama Laboratorija, Solzice v režiji Doriana Šilca Petka ter odrska izpoved Polone Vetrih Ne pozabite na rože v režiji Ivane Djilas, v kateri bodo težke teme minljivosti, poslavljanja in umiranja predstavljene na duhovit način.

Z Nebeškim kraljestvom Jerneja Lorencija
Ne pozabite na rože
bo na vrsti zadnji dan festivala, 31. maja, sklepni večer pa bo zaznamovala še predstava Nebeško kraljestvo v izvedbi Narodnega gledališča v Beogradu in BITEF teatra v režiji Jerneja Lorencija. Za veliki finale pa bo poskrbel koncert skupine Čompe.

Na odru ljubljanske Drame se bodo predstavili tudi mariborski gledališčniki, in sicer s Sofoklejevim Odjipom v Kolonu v režiji Diega de Bree z Brankom Šturbejev v glavni vlogi, iz novogoriškega teatra pa "domišljena, odlična" postavitev Galeba Čehova v režiji Paola Magellija.

Mednarodni del programa zaokrožata še aktualna in vznemirljiva postavitev Shakespearjevega Tita Andronika v režiji Igorja Vuka Torbice ter izvedbi Zagrebškega gledališča mladih ter predstava Psica v režiji samosvojega Arpada Schillinga in produkciji Kraljevskega gledališča Zetski dom.

V spomin na Jerneja Šugmana
Letošnji festival v Drami posvečajo lani umrlemu igralcu Jerneju Šugmanu, po katerem so poimenovali tudi salon v drugem nadstropju Drame, kjer bodo med festivalom predvajali posnetke hišnih predstav Art, Kralj Ubu in Ko sem bil mrtev, v katerih je Šugman nastopil. V sklop obgledaliških dogodkov spada še predavanje Svetlane Slapšak o Danilu Kišu. Ves izkupiček od prodaje festivalskih vstopnic bo namenjen Skladu Jerneja Šugmana.