Po omejitvi zunanjega prostora še prepoved odpiranja novih restavracij. Foto: Reuters
Po omejitvi zunanjega prostora še prepoved odpiranja novih restavracij. Foto: Reuters

Intendantka dubrovniških poletnih iger Dora Ruždjak Podolski je ob napovedi letošnje prireditve na novinarski konferenci v sredo v Dubrovniku povedala, da so ob podobnih prireditvah v Ljubljani in Salzburgu edini, ki jim je uspelo organizirati festival tudi letos.

Zmanjšan obseg zaradi epidemije
Slovite poletne igre bodo potekale v svojem običajnem terminu, njihov programski obseg pa je zaradi epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in svetovnih finančnih posledic pandemije zmanjšan, so na spletni strani zapisali organizatorji.

V 47 festivalskih dneh pripravljajo več kot 50 dramskih, glasbenih, folklornih, filmskih in drugih prireditev na trinajstih prizoriščih v mestu.

Rade Šerbedžija Foto: AP
Rade Šerbedžija Foto: AP

Himna svobode in 9. simfonija
Igre bodo tradicionalno odprli z dvigom festivalske zastave Libertas, ob verzih Himne svobode Ivana Gundulića in zvokih Beethovnove 9. simfonije v starem mestnem pristanišču. Razlika je pa je v tem, da zaradi epidemije covid-19 slavnostno odprtje tokrat ne bo potekalo pred cerkvijo svetega Vlaha, kot je običajno v zadnjih 70 letih.

Napovedujejo štiri dramske premiere, ki so povezane z Dubrovnikom. Med njimi je premiera predstave Mara in Kata, ki jo je avtor projekta Saša Božić ustvaril na podlagi priljubljene oddaje na radiu Dubrovnik in knjige Dubrovačke kundurice.

V dramskem programu sta tudi gostujoča predstava Tri sestre v režiji Boba Jelčića in izvedbi Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba ter Kdo se boji Virginie Wolf? Gledališča Ulysses in Beograjskega dramskega gledališča v režiji Lenke Udovički in z Radom Šerbedžijo v naslovni vlogi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če bodo epidemiološke razmere dovoljevali, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi plesno predstavo Objem v produkciji centra Vytlicke s Švedske ter predstavo Intimnost v režiji Biljane Srbljanović in Andreja Nosova v produkciji sklada Heartfact iz Beograda.

Projekcija filma, ki bo zmagal na puljskem festivalu
Predvidenih je več koncertov klasične glasbe, letošnje Dubrovniške poletne igre pa bo sklenil Simfonični orkester HRT z izvedbami znanih del Giuseppeja Verdija, Giacoma Puccinija in Ludwiga van Beetohvna.

Načrtujejo tudi filmski večer, na katerem bodo predstavili zmagovalca letošnjega filmskega festivala v Pulju. Odprli bodo več razstav.

Izvajali bodo posebne protiepidemiološke ukrepe. Tako bodo ob nakupu vstopnic zahtevali ime, priimek in telefonsko številko obiskovalca. Med gledalci bo medsebojna razdalja najmanj 1,5 metra, priporočena je uporaba obraznih mask. Prav tako bodo popisali vse izvajalce, med izvajalci in občinstvom pa je predvidena razdalja najmanj štiri metre. Zaradi posebnih ukrepov sicer pričakujejo manj obiskovalcev, kot jih je bilo v preteklih letih.

Direktorica iger Ivana Medo Bogdanović pravi, da je proračun letos za 60 odstotkov manjši od prvotno načrtovanega in znaša 6,5 milijona kun (867.000 evrov). Skoraj tretjino zneska so prispevali pokrovitelji.