Plesalec in koreograf Viktor Černicky v solu PLI. Foto: Vojtech Brtnicky
Plesalec in koreograf Viktor Černicky v solu PLI. Foto: Vojtech Brtnicky

Prvi sklop 7. festivala na temo Nova realnost se začenja danes. Za uvod bo nastopil plesalec in koreograf Viktor Černicky s solom PLI, ki bo v sodelovanju s festivalom Plesna Vesna potekal v Centru kulture Španski borci.

Ko se kot umetnik znajdeš v samoizolaciji, se srečaš z novimi pogoji dela, si utesnjen. Vsem vpletenim se nam je zdelo zanimivo to raziskati. Dogovorili smo se, da poskusimo najti način, kako bi predstavili stanje, v kakršnem smo se znašli sodobni umetniki.

.

Predstave, performansi, plesne intervencije
V vseh sklopih bodo pri Ukrepu sledili svojemu prvotnemu poslanstvu – predstaviti mlade perspektivne plesne ustvarjalce in ustvarjalke iz Slovenije in tujine skozi inovativne predstave, performanse, plesne intervencije in delavnice pod vodstvom prodornih avtorjev iz Evrope, pa tudi iz Tunizije, Madagaskarja, Južne Koreje in Hongkonga.

Druga pomembna smernica festivala je približevanje sodobnega plesa širšemu občinstvu, so zapisali organizatorji iz PTL-ja.

Katja Somrak, članica umetniškega vodstva in selektorske ekipe festivala, pojasnjuje, da so festivalsko temo Nova realnost sicer po obdobju epidemije na novo premislili: "Ko se kot umetnik znajdeš v samoizolaciji, se srečaš z novimi pogoji dela, si utesnjen. Vsem vpletenim se je zdelo zanimivo to raziskati. Dogovorili smo se, da poskusimo najti način, kako bi predstavili stanje, v kakršnem smo se znašli sodobni umetniki."

Na spored festivala iz tujine v sodelovanju z Mestom žensk in s podporo Balassijevega inštituta Ljubljana v soboto prihaja solo predstava Zsuzse Rozsavölgyi iz Madžarske z naslovom 1.7. V programu bosta tudi predpremieri poskusov novih različic vizualno-gibalne instalacije Ajde Tomazin v javnem prostoru Velikan_ledena gora in predstave 2GETHER/AL(L)ONE v koreografiji Jerce Rožnik Novak in Johannesa Randolfa.

Pogovorni Plesni prepih
Velikan bo del celovečernega nedeljskega festivalskega dogajanja med PTL in Špico. Po interaktivnem pogovoru o videnih predstavah z naslovom Plesni prepih bosta plesalki Nina Pertot Weis in Kristina Rozman gledalce popeljali od Plesnega teatra do Špice v družbi velikana – "skrivnostnega bitja, ki je osamljeno in izgubljeno v razprostrti pokrajini".

Solo predstava Zsuzse Rózsavölgyi z naslovom 1.7. Foto: PTL
Solo predstava Zsuzse Rózsavölgyi z naslovom 1.7. Foto: PTL

Temu bo sledilo Plesno popotovanje s študentkami Akademije za ples, ki bodo skozi različne plesne in prostorske intervencije na prostem popeljale obiskovalce od Parka Špica ob Ljubljanici do PTL-ja. Na vrtu lokala Prulček pa bodo isto noč prikazali kratke filme Kreativne šole plesnega filma PTL, ki so nastali na temo Nova realnost.

Utesnjenost, koronačas, samoizolacija
Verzija koronika predstave 2GETHER/AL(L)ONE bo v ponedeljek sklenila festival. Za zaključek so v PTL-ju moči združili moči še s Svetlobno gverilo ter preko odprtega poziva izbrali deset plesnih intervencij slovenskih plesalcev, prav tako na temo nove realnosti – utesnjenosti, koronačasa, samoizolacije. Poleg Katje Somrak so bili člani selektorske ekipe Ukrepa še Andreja Kopač, Rosana Hribar in Matjaž Mrak.

Preostala dva sklopa festivala se bosta odvila do junija 2021.