Filumena po petindvajsetih letih življenja s premožnim Domenicom spozna, da se namerava njen lahkoživi
Filumena po petindvajsetih letih življenja s premožnim Domenicom spozna, da se namerava njen lahkoživi "gospodar" poročiti z mladenko. Razžaljena se odloči za prevaro - zaigra, da je na smrt zbolela ter da je njena poslednja želja poroka. Toda takoj ko duhovnik odide, Filumena ozdravi ter poskuša doseči vse, čemur se je v življenju morala odreči, predvsem pa poskrbeti za svoje tri sinove. Foto: Gledališče Koper / Jaka Varmuž, oblikovanje DAV
Filumena Maturano
V koprodukcijski predstavi Filumena Marturano igrajo tudi Igor Štamulak, Blaž Popovski, Rok Matek in Saša Pavček. Foto: Gledališče Koper / Radovan Čok

Premiero je predstava doživela v Kopru, režiserka Katja Pegan pa je v njej želela poudariti moč ženske. Glavni vlogi je režiserka zaupala Saši Pavček in Binetu Matohu.

Temperament skozi primorsko narečje
Eduardo de Filippo
, vsestranski italijanski gledališki in filmski ustvarjalec, je izkazoval izjemno sočutje do vseh, ki trpijo revščino, krivice in ponižanja. V tragikomični Filumeni Marturano ni postavil zgolj izzivalnega vprašanja, ali se nekdanja prostitutka lahko poroči, temveč je tudi problematiziral položaj in pojmovanje žensk ter nezakonskih otrok v katoliški patriarhalni Italiji.

Gledališko delo je bilo izvirno napisano v napolitanskem narečju, zato se je moral prevajalec in lektor predstave Srečko Fišer, kot je povedal na novinarski konferenci, naučiti novega jezika, saj se narečje bistveno razlikuje od knjižne italijanščine. Odločil se je za prevod v slovenski knjižni jezik, le nekatere replike protagonistke je postavil v primorsko narečje ter s tem ujel temperament osrednjega ženskega lika."Delo z nekaterimi dialogi v narečju le pridobiva. Omenjeno predstavo sem si želela delati predvsem zaradi njenega temperamenta in zaradi moči, ki jo izraža Filumena," je povedala režiserka Katja Pegan.

Na dober odziv upajo tudi v Novi Gorici
Predstava Filumena Marturano, ki jo je ansambel pripravil v koprodukciji s koprskim gledališčem, osvetljuje tudi aktualne družbene teme, je poudaril direktor novogoriškega gledališča Jožko Čuk. "V Kopru je doživela dober odmev, zato upam, da bo predstavo dobro sprejelo tudi novogoriško občinstvo," je še dejal Čuk.

Ob Pavčkovi in Matohu bodo zaigrali še Ivo Barišič, ki ga je zaradi bolezni zamenjal Pavle Ravnohrib, Teja Glažar, Lara Jankovič, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek in Blaž Valič. Pri nastajanju predstave so sodelovali še dramaturginja Martina Mrhar, scenograf Milan Percan, kostumografinja Ana Matijević, avtor glasbe Mirko Vuksanović in oblikovalec svetlobe Samo Oblokar.