James Gandolfini in Marcia Gay Harden v broadwayski postavitvi Boga masakra. Foto:
James Gandolfini in Marcia Gay Harden v broadwayski postavitvi Boga masakra. Foto:
Branko Šturbej in Igor Samobor v Bogu masakra, kot so ga uprizorili v ljubljanski Mali drami. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Gandolfini nastopa v Bogu masakra, drami o dveh zakonskih parih, katerih poskus prijateljskega reševanja spora med njihovimi sinovi na igrišču postane prava bitka. V igri francoske dramatičarke Yasmine Reza, ki so jo na oder v lanski sezoni postavili tudi v ljubljanski Drami, nastopajo še Marcia Gay Harden kot Gandolfinijeva žena ter Jeff Daniels in Hope Davis.

Vsi so dobili odlične ocene, med drugim je kritičarka New York Posta Elisabeth Vincentelli zapisala, da Broadway "že dolgo ni bil tako nesramno zabaven", Ben Brantley iz New York Timesa pa dodaja, da igra "ponuja katarzično očiščenje z opazovanjem propada zakonskih zvez drugih".

Po skoraj 15 letih spet na Broadwayu
To je prvi Gandolfinijev nastop na Broadwayju, potem ko si je svetovno slavo zagotovil z vlogo mafijskega šefa Tonyja Soprana v tv-seriji uspešnici Sopranovi. Predtem je na Broadwayu nastopil leta 1995 v predstavi Na pristaniški obali. Gandolfini je Soprana igral šest sezon serije, ki so jih snemali osem let in pol. Večkrat nagrajevana serija hiše HBO, ki se je končala leta 2007, je orala televizijsko ledino z upodobitvijo moža, ki poskuša družinski življenje uskladiti s svojo mafijsko kariero.

Kritičarka Vincentellijeva je zapisala: "Gandolfini se je otresel prtljage iz Sopranovih in več kot odlično nastopa v vlogi surovega Michaela." Kot zanimivost naj povemo, da je v vlogi Michela (tako je liku ime v francoskem izvirniku) v Mali drami nastopil Branko Šturbej.

A. K.