Oblike razdalje, predstava Magdalene Reiter (Zavod Mirabelka) lahko ujamete v soboto, 11. marca, ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Darja Štravs Tisu
Oblike razdalje, predstava Magdalene Reiter (Zavod Mirabelka) lahko ujamete v soboto, 11. marca, ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: Darja Štravs Tisu
Morda na videz kdaj kot vsi ljudje Kaje Lorenci bo na sporedu v petek, 10. marca, ob 17.00 v Stari mestni elektrarni.
Morda na videz kdaj kot vsi ljudje Kaje Lorenci bo na sporedu v petek, 10. marca, ob 17.00 v Stari mestni elektrarni. Foto: Nada Žgank
Drugi dan festivala se bosta predstavila Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek s predstavo Neimenovano (jutri ob 19.00 v Centru kulture Španski borci).
Drugi dan festivala se bosta predstavila Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek s predstavo Neimenovano (jutri ob 19.00 v Centru kulture Španski borci). Foto: Sunčan Stone

Na bienalu se bo devet predstav po izboru mednarodnih selektorjev potegovalo za nagrade strokovne žirije in nagrado občinstva. Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo letos prejme plesna kritičarka Neja Kos. V obrazložitvi so o nagrajenki zapisali, da je "tako, kot je Ksenija Hribar prinesla in ustvarila kriterije vrhunskega umetniškega ustvarjanja, Neja Kos vzpostavljala vse tiste pogoje, ki so bistvenega pomena za obstoj te umetnosti v nekem prostoru, najboljši izkoristek njenih potencialov in tudi njen prodor do najširše javnosti".


V sodelovanju z organizatorji podeljujemo dva para vstopnic za predstavo Matije Ferlina Staging A Play: Steklena menažerija, ki bo na sporedu v soboto, 11. marca, ob 17.00 v Stari mestni elektrarni. Za uvrstitev v žreb, ki ga bomo izvedli v petek, 10. marca, ob 12.00, nam na mmc-kultura@rtvslo.si pošljite pravilen odgovor na nagradno vprašanje: Kdo je avtor ameriške drame z naslovom Steklena menažerija?

Celoten program festivala najdete tukaj.

Letošnja deveterica
Selektorska ekipa, ki so jo sestavljali Eddie Nixon (The Place, London), Angela Glechner (Szene, Salzburg) ter plesalka in koreografinja Suzana Koncut, je letos izbirala med 44 prispelimi prijavami. Izbrali so devet predstav, in sicer Delo iz ljubezni Teje Reba, Neimenovano Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška, Fizične manifestacije Snježane Premuš, Morda na videz kdaj kot vsi ljudje Kaje Lorenci, Čudovita leta Dagmar Dachauer, Ideal Leje Jurišić in Teje Reba, Steklena menažerija

Matije Ferlina, Oblike razdalje Magdalene Reiter ter projekt Zraka!, ki ga podpisujejo Janez Janša, Boštjan Narat, Irena Preda in Irena Tomažin.

Slovenska plesna scena je v dobri kondiciji
Kot je pred festivalom dejala Suzana Koncut, veliko prispelih del izkazuje dobro kondicijo slovenske plesne scene in veliko raznolikost. Veliko predstav izraža kompleksno razmišljanje o plesu in telesu ter odprtost za spremembe. Izbor je bil težak, na koncu so se odločili za najbolj avtorske oziroma kakovostne predstave, ki ponujajo raznolik in celovit pregled slovenske plesne ustvarjalnosti, je dejala.

V Muzeju sodobne umetnostni Metelkova je bienale odprla gibljiva struktura On(the)line zadnje prejemnice nagrade Ksenije Hribar, Mateje Bučar. Plesno dogajanje bo mogoče spremljati še na petih ljubljanskih prizoriščih - v Cankarjevem domu, Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, Centru kulture Španski borci, Plesnem teatru Ljubljana (PTL) in Srednji vzgojiteljski šoli ter Gimnaziji Ljubljana.

Plesne predstave bo tudi letos spremljal bogat spremljevalni program, v katerem bodo med drugim diskusijski dogodki, t. i. Dosje O in okrogla miza v okviru kuratorskih praks. Festival se bo sklenil 11. marca v Stari mestni elektrarni s podelitvijo nagrad.

Zaskrbljenost nad odsotnostjo sodobnega plesa v novem kulturnem modelu
Na predstavitvi letošnjega programa je Pia Brezavšček, predsednica Društva za sodobni ples Slovenije, ki organizira Gibanico, izrazila tudi zaskrbljenost nad novim kulturnim modelom, v katerem sodobni ples ni omenjen. Kljub omenjenemu upa, "da bo Gibanica pokazala, da je slovenski sodobni ples, čeprav podhranjen, še vedno živ".


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.

Osma Gibanica: štirje dnevi sodobnega plesa
Osma Gibanica: štirje dnevi sodobnega plesa