V predstavi spremljamo izobražena partnerja ‒ upodabljata ju Nina Ivanišin in Vito Weis ‒ ki razpredata o svojih strahovih, o smislu človeške reprodukcije, o tem, ali v ta kapitalistično usmerjen svet, v katerem podnebnih sprememb skoraj ni mogoče ustaviti, pripeljati še eno nedolžno bitje. Dogajanje namreč sproži vprašanje:
V predstavi spremljamo izobražena partnerja ‒ upodabljata ju Nina Ivanišin in Vito Weis ‒ ki razpredata o svojih strahovih, o smislu človeške reprodukcije, o tem, ali v ta kapitalistično usmerjen svet, v katerem podnebnih sprememb skoraj ni mogoče ustaviti, pripeljati še eno nedolžno bitje. Dogajanje namreč sproži vprašanje: "Bi imela otroka?", ki je zgolj na videz preprosto. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Sorodna novica Vpogled v odnos dveh 30-letnikov ob vprašanju, ali bi imela otroka

Festival se je s podelitvijo nagrad sklenil v nedeljo. V obrazložitvi nagrad je strokovna žirija, ki so jo sestavljale predsednica Mirna Farkaš Salamon ter članici Slavica Renko in Jelena Zec, poudarila, da je prežemanje vseh elementov uprizoritve Pljuča, od obeh igralcev do režije, scenografije in glasbe, občinstvo in žirijo pustilo v globokem razmišljanju o svetu, v katerem živimo.

Mlada igralca opravila ogromno delo
"Režiser Žiga Divjak je igralca postavil v statičen, sedeč položaj in tako težišče drame postavil na čustva, ki jih skozi predstavo doživlja mladi par. Igralca je postavil pred skoraj nemogočo nalogo: le z obrazom, mimiko in tonom glasu pričarati, kaj se v predstavi dogaja in kaj preživljata,"
je še zapisala žirija. V predstavi nastopata Nina Ivanišin in Vito Weis.

Z inovativno in v svojem bistvu izčiščeno scenografijo Pljuč pa je po mnenju žirije scenografu Igorju Vasiljevu uspelo priklicati vso težo sodobnega življenja in minevanja časa, so povzeli v ljubljanski Drami.

Praizvedba Macmillana pri nas
Nagrajena drama Pljuča, prvo delo angleškega dramatika Macmillana, ki je bilo uprizorjeno na slovenskih odrih, prinaša vpogled v brutalno iskren odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in uresničevanjem osebnih ambicij.

Zakaj pripeljati otroka v tak svet?
Macmillan velja za enega najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike, ustvarja pa tudi kot režiser in performer za gledališče, film in televizijo. Njegova dramska dela, ki temeljijo na raziskovalnem pristopu, se dotikajo sodobnih družbenopolitično-ekonomskih tem vzgoje, izobraževanja, ustvarjanja družine, osebnostnih motenj in okoljevarstvenih vprašanj. V igri Pljuča avtor postavi intimno vprašanje ustvarjanja družine, a hkrati preizprašuje pomembna družbena in okoljevarstvena vprašanja.

Foto: Zlati lev Umag
Foto: Zlati lev Umag

Dramo je v slovenščino prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Eva Kraševec, kostumografinja Tina Pavlović, lektorica Tatjana Stanič, avtor glasbe Blaž Gracar in oblikovalci luči Divjak, Vlado Glavan ter Vasiljev. Premiero je uprizoritev doživela leta 2019 v Mali Drami.

Žirija je zlatega leva za igro podelila igralcu Mirku Soldanu za vlogo novinarja v uprizoritvi Enigmatične variacije v izvedbi gledališča HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, zlatega leva občinstva pa si je z najvišjo povprečno oceno oddanih glasov (4,95) prislužila uprizoritev Metoda v izvedbi gledališča Hrvatsko kazalište Pečuh iz Madžarske. Predstavi Pljuča je občinstvo namenilo povprečno oceno 4,37.

Na letošnjem festivalu se je v tekmovalnem programu predstavilo šest uprizoritev iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije.