Zadnjih 20 let je bil Gašper Tič član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: MGL
Zadnjih 20 let je bil Gašper Tič član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: MGL
Pred nekaj meseci je premiero doživel Tičev avtorski muzikal Trač ali mnogo hrupa za nič, navdihnjen s Shakespearom, ki ga je pod okriljem 'domačega' MGL-a ustvaril v sodelovanju Davorja Hercega in Jake Ivanca. V glavni vlogi nastopa Tanja Ribič. Foto: BoBo
Gašper Tič, Samorsatniki
V Samorastnikih v režiji Eve Nine Lampič. Foto: Marjan Mutić/MGL
Gašper Tič
Igralec se je ukvarjal tudi s pisanjem, gledališko režijo in pedagogiko. Foto: Jože Suhadolnik/MGL
Svetovalec
Tič je igral tudi glavno vlogo v dramskem prvencu režiserja Mileta Koruna Svetovalec - Katalog burleskinih dialogov v režiji Nine Rajić Kranjac. Predstava MGL je uvrščena v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja. "Ta vloga se zdi kot sežetek vseh njegovih gledaliških in tudi življenjskih izkušenj," so zapisali v MGL. Foto: MGL / Aljoša Rebolj

j Gašper Tič.

Gašper Tič se je rodil 7. maja 1973 v Kopru. Študiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V svoji igralski karieri je bil najbolj zvest ljubljanskemu Mestnemu gledališču, kjer je bil zaposlen od leta 1997.

V gledališču so ob njegovi smrti zapisali, da globoko pretreseni žalujejo "ob izgubi dragega prijatelja in kolega". Izjav za javnost ne dajejo, so pa s svojega sporeda za nocoj umaknili tudi predstavo Pes, pizda in peder po besedilu Gregorja Fona in režiji Primoža Ekarta, v kateri je Tič nastopal.

Do petka, 23. junija, je v foajeju gledališča med 15. in 18. uro za javnost odprta žalna knjiga. Pogreb bo v četrtek, 22. junija, ob 13. uri na pokopališču v Kopru, žalna slovesnost pa v petek, 23. junija, ob 19. uri na velikem odru MGL-ja.


Pokloni gledaliških kolegov
V MGL so zapisali, da Tič ni bil zgolj igralec, temveč vsestransko nadarjen ustvarjalec, ki je ob igranju tudi pisal in režiral in se pri tem aktivno ukvarjal tudi z vlogo in pomenom umetnosti in kulture v sodobni družbi.

Spomnili so, da se je v zadnjih letih uveljavljal tudi kot novo, sveže komedijsko pero. Tič je bil eden izbranih "svečenikov komedije, ki je vedel, da je enako plemenito zbujati smeh kot solze". Komedija tudi pri njemu "ni vzklila samo iz prirojenega smisla za humor, pač pa iz žalosti in ogorčenja nad neskončnostjo človeške neumnosti in zamirajočo empatijo".

"Eden od tistih igralcev, ki z odra žarčijo"
V MGL menijo, da je bila Tičeva odrska igra, igra s svetlobo: "Svetlobo, kot vemo, opisujemo kot žarke, kot valovanje in kot delce. Tič je bil eden redkih igralcev, pri katerem opisovanje ene dimenzije njegove igre, povzroči, da spregledamo druge kvalitete njegove ekspresije. Bil je eden tistih igralcev, ki z odra žarčijo, njegove odrske osebe so bile mračne, svetle, trepetave kot plamen sveče, iskrive, nekatere napolnjene z bliskovitimi reakcijami, tipološkimi in psihološkimi transformacijami, druge spet so svetlo bleščale in prežarile ves prostor."

"Za njim ostaja neizbrisljiva praznina, saj nismo izgubili zgolj vrhunskega ustvarjalca, pač pa tudi očarljivega, inteligentnega, duhovitega in čutečega človeka, ki nas je ganil ali nasmejal do solz, predvsem pa nas je vse povezoval v eno veliko gledališko družino," so zapis ob nenadnem igralčevem slovesu sklenili v MGL.

Njegova igralska kolegica Tanja Ribič je v objavi na Facebooku dodala: "Kje je pravica, kakšna so pota in kakšni so nameni usode???? Gašpeeer!! Tako zelo te potrebujemo!!!!! Tako boli! Toliko, kot si nam ti dal ...! Tako siromašnejši bomo!! Ravno, ko te je končno pobožala sreča ... Samo, ljubezen do tebe ne bo nikoli umrla. Tudi hvaležnost. Tvoja Tanja."

Daljši zapis je pokojnemu kolegu namenil gledališčnik Nebojša Pop-Tasić, njegovo objavo v celoti prilagamo pod prispevkom, med drugim pa je zapisal tudi verze: "Ko odide nekdo s takim velikanskim srcem, v tem trenutku vsi MI ostanemo sami ... O, dragi Gašper, le upam, da ti naša samota dela družbo tam, kjer si zdaj. To bi nam bilo v tolažbo."

Veliko je nastopal tudi v drugih gledališčih: v ljubljanski Drami, koprskem in Tržaškem stalnem slovenskem gledališču. Navdušil je v številnih vlogah, za svoje gledališko delo je leta 2000 prejel Severjevo nagrado. Od lani je bil predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije, kjer so ob njegovi smrti citirali Salvatoreja Quasimoda: "Vsakdo sam stoji na srcu zemlje, s sončnim žarkom preboden: in je takoj večer."

Igralec se je ukvarjal tudi s pisanjem, gledališko režijo in pedagogiko, med drugim je v Šentjakobskem gledališču režiral igri Bog Woodyja Allena (2008), komedijo po motivih del različnih avtorjev Tičja kletka (2009) in nazadnje še satiro Daria Foja Ugrabitev (2012). "Bil je eden najbolj zaslužnih, da je Šentjakobski oder ostal na Krekovem trgu 2, zaradi česar mu je Šentjakobsko gledališče leta 2009 podelilo naziv častnega člana. Ohranili ga bomo v trajnem spominu," piše na spletni strani Šentjakobskega gledališča.

Z ženo Natašo ustvarila Ana Lizo
Nastopil je v več celovečernih filmih; posnel je številne kratke filme in radijske igre, dolga leta pa je sodeloval tudi z našo televizijo. Vodil je več silvestrskih oddaj, leta 2006 pa prejel viktorja za posebne dosežke za stvaritev Ana Lize, lika, ki ga je upodobila njegova nekdanja žena Nataša Tič Ralijan.

Televizijski prijatelj otrok
Gašper Tič je bil več kot 15 let prepoznavni obraz Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija. Med letoma 2000 in 2011 posnel 268 oddaj Iz popotne torbe; ko je nehal potovati po svetu, se je družil s Firbcologi. Z njimi je posnel 78 oddaj, so našteli v uredništvu. "Bil je izjemno zanesljiv in profesionalen sodelavec in vedno smo se veselili, ko je naše scenarije dopolnil, nadgradil s svojimi domislicami. Njegov humor je bil brezmejen in navdihujoč. V naših srcih in oddajah bo živel večno," so kolegu v slovo zapisali v uredništvu Otroškega in mladinskega programa. Za izvedbo in priredbo monokomedije Joj, tako sem prišel na svet pa je leta 1999 prejel nagrado zlata paličica.

Gašper Tič: In memoriam
V nasilnem dogodku umrl igralec Gašper Tič
Gašper Tič: In memoriam
V nasilnem dogodku umrl igralec Gašper Tič