Dvojni - 54. in 55. festival - se je zaključil v soboto, ko so podelili nagrade.

V glavni vlogi sta Milena Zupančič in Miodrag Miki Krstović. Foto: Dragana Udovičić
V glavni vlogi sta Milena Zupančič in Miodrag Miki Krstović. Foto: Dragana Udovičić

O nagrajencih Bitefa je odločala mednarodna žirija, ki ji je predsedovala Sermin Langhoff, umetniška direktorica berlinskega festivala Maksim Gorki. V nasprotju s predhodnimi izvedbami festivala pa so na letošnji, dvojni v vseh kategorijah podelili po dve nagradi.

Grand prix je tako poleg predstavi Opčinio sam te pripadel še uprizoritvi Cement Beograd, ki jo je v Beograjskem dramskem gledališču režiral Sebastijan Horvat. V obrazložitvi nagrade piše, da predstava "predstavlja vrhunski umetniški dosežek tako režiserja kot celotne ekipe".

Sorodna novica Ljubljanska Drama z odrsko postavitvijo Fassbinderja zmagala na Bitefu

Gre za "kompleksno potovanje, ki povezuje generacije, mlada in stara telesa ter gledališke prakse in estetike", ki se nahaja med "preteklostjo in prihodnostjo, med življenjem in smrtjo, med zasebnim in političnim, ob usodi, razočaranjih in obupu". Žirija je še izpostavila energičen revolucionarni izraz v prvem delu predstave ter očarljivo in izredno igro v drugem.

Predstava v režiji Sebastijana Horvata ni prvič pobrala glavne nagrade Bitefa. Na 53. festivalu je leta 2019 vse tri nagrade osvojila Horvatova predstava, ki je nastala pod okriljem SNG Drama Ljubljana, z naslovom Ali: Strah ti poje dušo. Dobila je dobila nagrado grand prix Mire Trailović, nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Sorodna novica Na letošnjem Bitefu se bosta za nagrade potegovali tudi 2020 in Pljuča

Predstava Cement Beograd je nastala po izvirnem dramskem besedilu Milana Ramšaka Markovića, ki je inspiriran z dramo Heinerja Müllerja. Ta je del mednarodne trilogije, ki sta jo v Beogradu, Ljubljani in Zagrebu zasnovala Ramšak Marković ter Horvat.

Na festivalski spletni strani so zapisali, da so posebno nagrado Jovan Ćirilov podelili predstavama Višnjik u višnjiku v režiji Bobe Jelčića ter predstavi Farm Fatale v režiji Filipa Kena. Nagrado Politike za najboljšo režijo so namenili Wimu Vandekeybusu za predstavo Tragovi in Jelčiću za že omenjeno uprizoritev Višnjik u višnjiku. Občinstvo pa je najbolj prepričala predstava Kao da kraj nije ni sasvim blizu avtorskega tandema Maje Pelević in Nikole Zavišića.