"V času vseobsegajočega individualizma bomo kot družba težko obstali, če bo problem drugega ostal zgolj njegov problem," opozarja Divjak. "Hlapec lahko neha biti hlapec, a si mora hlapčevstvo najprej priznati. Je to zgolj njegov osebni problem? Njegov lastni neuspeh?" Foto: Cankarjev dom/Jošt Franko
Leta 1992 rojeni Žiga Divjak pripada generaciji, obsojeni na prekarno delo. Foto: Cankarjev dom/Nejc SajeV Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj premiero doživela gledališka predstava Hlapec Jernej in njegova pravica v priredbi in režiji Žige Divjaka.

Predstava je nastala na podlagi razstave Ivan Cankar ... in njegova pravica, ki so jo v prvem preddverju CD-ja odprli na začetku leta in z njo uvedli festival Cankar o Cankarju, s katerim CD oznamuje 100. obletnico smrti velikega literata.

Leta 1992 rojeni Žiga Divjak pripada generaciji, obsojeni na prekarno delo. Pri raziskovanju in prirejanju Cankarjevega dela Hlapec Jernej in njegova pravica je ugotovil, da ta počasi in vztrajno postaja neopažen poslovni model, da razmerje gospodar – hlapec še zdaleč ni bilo preseženo.

V predstavo vpleta resnične zgodbe izkoriščanih delavcev in delavk. "Izkoriščanja in človeka komaj še vredno življenje nam ni treba iskati v oddaljenih deželah, dovolj je, da se ozremo po naših ulicah. Najeti izvajalci pristaniških storitev v Luki Koper, čistilke na šolah, gradbeni delavci na naših promenadah, vozniki avtobusov na naših izletih, mladi arhitekti v elitnih birojih ..." je zapisano na spletni strani CD-ja.

Ena od protagonistk v predstavi pravi: "In je blo preveč in se mi je vretence sesedlo. Mam odločbo, da sem zaradi dela postala invalid. Lahko še delam, sam z omejitvami. Ampak me je odpustil. Na moje mesto že uvaja novo. Jaz pa naj kaj? 20 let sem delala za njega, za vse sama, zdej pa nej – kaj, crknem na cesti?"

Po 40 letih garanja na cesti pristane tudi hlapec Jernej. Prepričan, da sadovi dela pripadajo tistemu, ki je delo opravil, odide po svetu v iskanju svoje pravice.

V predstavi, ki je nastala v produkciji CD-ja in Akademije za gledališče, radio, film, televizijo v Ljubljani ter v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, nastopajo Minca Lorenci, Gregor Zorc in Iztok Drabik Jug. Glasbo je napisal Damir Avdić, kostumografijo podpisuje Slavica Janoušević, scenografijo Tina Mohorović, svetlobo oblikuje David Orešič.

Če boste zamudili nocojšnjo premiero, bosta ponovitvi na sporedu 15. oktobra in 26. januarja.