Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja je v Pandurjevi režiji premiero doživela oktobra lani v Zagrebu, v Mariboru, ki je kot EPK tudi koproducent predstave, pa so jo prvič uprizorili februarja. Foto: Aljoša Rebolj
Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja je v Pandurjevi režiji premiero doživela oktobra lani v Zagrebu, v Mariboru, ki je kot EPK tudi koproducent predstave, pa so jo prvič uprizorili februarja. Foto: Aljoša Rebolj
Za predstavo leta razglasili Unterstadt osiješkega HNK v režiji Zlatka Svibena.
Za predstavo leta so razglasili Unterstadt osiješkega HNK-ja v režiji Zlatka Svibena. Foto: HNK Osjek

Predstava Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba je nastala v koprodukciji Evropske prestolnice kulture. V zadnji Pandurjevi uprizoritvi je nastopil tako rekoč celoten ansambel HNK-ja, med njimi Zrinka Cvitešič in Livio Bandurina. Vlogo grofice je režiser dodelil igralki Mileni Zupančič, ki je s tem prvič sodelovala tako s Pandurjem kot HNK-jem.
Bistveno boljši vtis so pustili …
Portal je podelil več nagrad, priznanj in opominov za projekte v polju scenskih umetnosti. Občinstvo je z elektronskimi glasovi lahko ocenjevalo predstave, ki so jih uprizorili med 1. septembrom lani in letošnjim 31. avgustom. Za najboljšo predstavo so na slovesnosti v zagrebški Tvornici kulture razglasili predstavo Unterstadt v izvedbi HNK-ja Osijek in režiji Zlatka Svibena. Med režiserji je občinstvo najbolj prepričal Matija Ferlin, med igralci so nagradili Nino Violić in Frana Maškovića. Najboljše novo dramsko besedilo je Moj sin le malo bolj počasi hodi avtorja Ivorja Martinića, lani pa ga je odigralo Zagrebško gledališče mladih v režiji Janusza Kice.
Nagrado za najboljše neodvisno gledališče je prejel Triko Cirkus Teatar, najboljši festival pa je pa opatijski Festival neodvisnih gledališč (FEN). "Šlo je za srečanje gledaliških alternativcev, ker so na podlagi glasov občinstva nagrade dobili nekateri novi ljudje, večinoma tisti iz zunajinstitucionalnih gledališč," je o dogodku zapisal Večernji list.
Nagrade tudi opozorilo o stanju gledališke umetnosti
Podelitev nagrad je bila tudi opomin na težave hrvaškega gledališča, zlasti 'škandal leta', kot so razglasili znižanje prispevkov za neodvisno sceno v Zagrebu za 11 milijonov kun (1,5 milijona evrov). Direktorica gledališča Mala scena Vitomira Lončar, ki neutrudno opozarja na takšne nepravilnosti, je prav zaradi tega postala osebnost leta.