Miha Rodman je z izvirno izraelsko predstavo Judovski pes, prirejeno za mednarodno gledališko občinstvo, lani že navduševal tako gledališke sladokusce kot ljubitelje, prijatelje in lastnike psov po Sloveniji. Foto: Miha Fras
Miha Rodman je z izvirno izraelsko predstavo Judovski pes, prirejeno za mednarodno gledališko občinstvo, lani že navduševal tako gledališke sladokusce kot ljubitelje, prijatelje in lastnike psov po Sloveniji. Foto: Miha Fras
Predstava Judovski pes je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Ašerja Kravitza in v režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina, njen namen pa je seznaniti predvsem mlajše občinstvo s problematiko holokavsta. Foto: Miha Fras
Judovski pes je zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne more ločiti niti nacizem niti smrt, so zapisali v PGK-ju. Foto: Miha Fras

Namen predstave je skozi zgodbo o nesmrtnem prijateljstvu med človekom in psom seznaniti predvsem mlajše občinstvo s problematiko holokavsta.

Mihi Rodmanu je tematika blizu
V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Miha Rodman, ki je tudi sam lastnik psa - labradorca Marlona, zato mu je bila ta zgodba še posebej blizu, so zapisali v Prešernovem gledališču Kranj (PGK).

Z izvirno izraelsko predstavo, dramo izraelskega avtorja Ašerja Kravitza, prirejeno za mednarodno gledališko občinstvo, je sicer lani navduševal tako gledališke sladokusce kot ljubitelje, prijatelje in lastnike psov po vsej Sloveniji.

V raj si želi s seboj vzeti še psa
Zgodba se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu Bog ne dovoli, da bi stopil v nebesa, saj so "rezervirana" samo za ljudi. Toda Jošua zahteva od Boga, da v raj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, da mu izpove svojo življenjsko zgodbo.

"Njegova ganljiva in na trenutke tudi humorna ter predvsem pretresljiva pasja pripoved o življenju v času nacističnega vzpona in o težki in velikokrat tudi smrtno nevarni življenjski poti vse od rojstva do smrti Boga prepriča o tem, da tako vdanega prijateljstva ne more ločiti niti smrt," so zgodbo opisali v PGK-ju.

Zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja
Kirova življenjska zgodba se sprva preplete z njegovo na začetku srečno mladostjo v judovski družini, ki se prekine ob ločitvi od družine, in nadaljuje s služenjem v enoti SS v taborišču v Treblinki ter konča s ponovnim srečanjem z Jošuo. Zato so v gledališču zapisali, da je to zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne moreta ločiti niti nacizem niti smrt.

Haifa angažira judovske in arabske igralce
Z gostovanjem se PGK vključuje v festivalsko izmenjavo, saj so pred časom gostili dve izraelski predstavi, prav tako monodrami: Prizemljena in Olive. Mestno gledališče izraelskega mesta Haifa (Teat'ron Kheifa) je znano po svojih pogosto provokativnih uprizoritvah, pa tudi po tem, da angažira tako judovske kot arabske igralce.