SNG Maribor se bo na tem bienalnem festivalu v Bogoti predstavil s tragedijo Medeja ter baletoma Stabat Mater (na posnetku) in Posvetitev pomladi. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
SNG Maribor se bo na tem bienalnem festivalu v Bogoti predstavil s tragedijo Medeja ter baletoma Stabat Mater (na posnetku) in Posvetitev pomladi. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Ramiro Osorio
Iberoameriški gledališki festival sta leta 1988 zasnovala igralka Fanny Mikey in Ramiro Osorio (na posnetku), nekdanji kolumbijski minister za kulturo, ki je danes direktor gledališča Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo. Foto: EPA

Tudi slovenska gledališča so del 16. izvedbe tega gledališkega festivala v kolumbijski prestolnici, ki sta ga ob praznovanju 450. obletnice ustanovitve Bogote leta 1988 zasnovala igralka Fanny Mikey in Ramiro Osorio, nekdanji kolumbijski minister za kulturo, ki je danes direktor gledališča Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo. Do danes se je festival uveljavil kot eden največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu.

Dva tedna, polna odrskih presežkov
Na bienalnem festivalu, ki letos traja od 16. marca do 1. aprila, se bo SNG Maribor predstavil z Evripidovo tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića, ki jo bo izvedlo šestkrat, ter baletoma Stabat Mater in Posvetitev pomladi v koreografiji Edwarda Cluga. Slovensko mladinsko gledališče bo uprizorilo prav tako Frljićevo Naše in vaše nasilje, SNG Opera in Balet Ljubljana pa balet Simfonija otožnih pesmi, poklon Tomažu Pandurju.

Festivalska zavezanost predajanju znanja
Režiser Frljić, igralka Nataša Matjašec Rošker ter baletna plesalca Catarina de Meneses in Gaj Žmavc pa bodo v okviru izobraževalnega dela festivala izvedli tri mojstrske tečaje.

Festival je namreč zavezan k izobraževanju širše javnosti in posodobitvi znanja kolumbijskih umetnikov. Zato ponuja delavnice, tečaje, seminarje, kolokvije in forume, ki jih vodijo režiserji, igralci, dramatiki, producenti in drugi gledališki strokovnjaki z vsega sveta.

Frljić bo imel svoj mojstrski tečaj 22. marca, dva dni zatem bo prvakinja mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker vodila delavnico o oblikovanju vloge. Baletna plesalca Catarina de Meneses in Gaj Žmavc pa bosta baletni tečaj izvedla 29. marca.