Direktorica gledališča in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor je na novinarski konferenci Praznovanje označila kot največji in najrazkošnejši projekt letošnjega leta.

Praznovanje šestdesetega rojstnega dne premožnega industiralca Helgeja se bo na odru prevesilo v dolgo noč najrazličnejših odkritij in medsebojnih obtoževanj. Foto: Peter Giodani/MGL
Praznovanje šestdesetega rojstnega dne premožnega industiralca Helgeja se bo na odru prevesilo v dolgo noč najrazličnejših odkritij in medsebojnih obtoževanj. Foto: Peter Giodani/MGL

Predstava je nastala po predlogi istoimenskega kultnega filma iz leta 1998 v režiji Thomasa Vinterberga. Kot piše na spletni strani gledališča, je Praznovanje rezultat manifesta Dogma 95, ki je s svojimi desetimi programskimi vodili leta 1995 v Koebenhavnu utrl pot novemu danskemu filmskemu valu.

Po besedah Hieng Samobor sta film in gibanje Dogma 95 "v vsebinskih in žanrsko-estetskih principih prinesla marsikaj revolucionarnega, kar čutimo in upoštevamo še danes".

Gledališče prevzame "čistilno-terapevtsko" vlogo
Problematizira prikrito družinsko dogajanje za štirimi stenami, ki je tako univerzalno, da gledalcem omogoča poistovetenje s situacijami in liki na odru. Po mnenju Hieng Samobor po pandemiji ostaja ključnega pomena, da gledališče prevzame "čistilno-terapevtsko" vlogo, s katero gledalce vsaj za trenutek pripelje na postajo okrevanja.

Boris Ostan (v sredini), ki v predstavi igra Helgeja, je povedal, da je pošasten lik očeta lažje dojel v misli, da je vsak nasilnež v resnici globoko ranjen človek. Foto: Peter Giodani/MGL
Boris Ostan (v sredini), ki v predstavi igra Helgeja, je povedal, da je pošasten lik očeta lažje dojel v misli, da je vsak nasilnež v resnici globoko ranjen človek. Foto: Peter Giodani/MGL

Prevajalka je Alenka Klabus Vesel, dramaturginja Eva Mahkovic, scenografinja Karin Fritz, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, avtorica glasbene opreme pa Darja Hlavka Godina.

Praznovanje šestdesetega rojstnega dne premožnega industrialca Helgeja se bo na odru prevesilo v dolgo noč najrazličnejših odkritij in medsebojnih obtoževanj. Gledalci in Helgejevi otroci bodo med predstavo izvedeli, da sta imela zakonca Helge še eno hčerko, ki je nedolgo tega na družinskem posestvu naredila samomor, opisujejo vsebino pri MGL-ju.

Režiser predstave Janusz Kica je povedal, da ga je zgodba navdahnila z dejstvom, da ljudje velikokrat ne verjamemo resnici. In dodal, da je – tudi, ko ji verjamemo – velikokrat ne upamo povedati na glas.

Premiera drame Praznovanje v režiji Janusza Kice

Boris Ostan, ki v predstavi igra Helgeja, je povedal, da je pošasten lik očeta lažje dojel v misli, da je vsak nasilnež v resnici globoko ranjen človek. Raziskava ga je pripeljala do ugotovitve, da pri spolnem nasilju v ospredju ni spolnost, temveč izkazovanje prevlade, da bi človek, ki je bil sam ranjen, ohranil svojo samopodobo.

Helgejeva žena, ki jo v tokratni izvedbi igra Judita Zidar, se je zlorab svojega moža zavedala, a je zaradi udobja njegove družbene moči in vpliva o travmatični resnici molčala. Posledice so najbolj občutili otroci Christian (Branko Jordan), Helene (Iva Krajnc Bagola), Michael (Filip Samobor) in Linda (Tjaša Železnik).

"Travma pripada mnogim žrtvam, ki hodijo med nami. Zato sem v vlogo vstopil z blagostjo in ponižnostjo pred vsakim, ki se mu je to dogajalo ali se mu še dogaja," je na novinarski konferenci povedal Jordan.

Festival Ruta

Festival RUTA v MGL-ju

Mestno gledališče ljubljansko se bo na festivalu Ruta razen z dramo Praznovanje predstavilo s komedijo Shakespeare in poetično dramo Žabe v režiji Jana Krmelja. Na festivalu Ruta Grupa Triglav bodo na ogled še komedija Delitev sarajevskega Kamernega teatra 55 v režiji Aleša Kurta, Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa Dramskega teatra iz Skopja v režiji Zoje Buzalkovske, Kdo se boji Virginie Woolf Kazališta Ulysses v režiji Lenke Udovički, Zaljubljeni Shakespeare Beogradskega dramskega pozorišta v režiji Ane Tomović in črna komedije Brez resorja črnogorskega Gradskega pozorišta Podgorica v režiji Branislava Mičunovića.

Sorodna novica Na prvi dan pomladi pride revni Lazar v krčmo … Strniševe Žabe na Mali sceni MGL-ja

Novost letošnjega festivala Ruta je tudi, da bodo vrata Mestnega gledališča ljubljanskega za gledalce odprta že dobro uro pred predstavo, ki bodo tako imeli priložnost in prostor za sproščeno druženje in klepet. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila dramaturginja Petra Pogorevc.

Častni pokrovitelj Ruta festivala je ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo festival tudi odprl. Regionalni gledališki festival, ki se seli po odrskih deskah šestih prestolnic in piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč, je v Ljubljani premierno zaživel že v lanskem letu in navdušil domačo publiko.

Festival Ruta

Festival Ruta predstavlja čvrsto vez med mestnimi gledališči na območju republik nekdanje Jugoslavije. Zvezo sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko. Cilji zveze so institucionalizirati sodelovanje med omenjenimi gledališči in občinstvu omogočiti ogled uprizoritev iz regije.