SNG Drama Ljubljana je ena izmed kulturnih inštitucij, ki bodo poskrbele, da bo mogoče tudi na silvestrski večer uživati v umetnosti, četudi prek spleta. Foto: dostopno
SNG Drama Ljubljana je ena izmed kulturnih inštitucij, ki bodo poskrbele, da bo mogoče tudi na silvestrski večer uživati v umetnosti, četudi prek spleta. Foto: dostopno

V Cankarjevem domu bodo pod geslom Skupaj od daleč izvedli več božično-novoletnih dogodkov, ki sta jih je že konec tedna uvedla božična koncerta Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Sorodna novica Valentina Turcu: "Baletna umetnost je medij božanske lepote"
Gledališko-plesna predstava Nanine pesmi

Za božični dan je Cankarjev dom napovedal spletno premiero glasbeno-plesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstavo so pripravili v sodelovanju z SNG Maribor in je v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu. Nastala je po pesmih Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.

Na božič bo mogoče prisluhniti oziroma si ogledati spletni koncert v živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma, ki ga bo izvedla Bakalina Velika, torej razširjena zasedba skupine Bakalina v sestavi Jani Kutin, Renata Lapanja, Andrea Pandolfo, Matej Magajne, Samo Kutin, Dejan Lapanja, Marjan Stanič in gostja Bogdana Herman.

Sorodna novica Zbor mariborske opere podarja spletni koncert božičnih pesmi

SNG Maribor bo na svojem kanalu na YouTubu in na Facebooku na božični večer ponudil koncert božičnih pesmi v izvedbi opernega zbora, dan pozneje pa gala baletni koncert.

Mariborska gledališka hiša bo na silvestrski večer na svojem kanalu na YouTubu in Facebooku objavila posnetek operete Netopir Johanna Straussa ml., ki je v režiji Stanislava Moše premiero doživela lani.

Izobilje ponudbe na silvestrski večer
Cankarjev dom za silvestrski večer prinaša spletni koncert istrskega trubadurja Rudija Bučarja, ki bo ob 20. uri nastopil v živo v Gallusovi dvorani. Z Goranom Krmacem in Anžetom Vrabcem bodo poskrbeli za intimno prednovoletno ozračje, ki bo poslušalce poneslo nekaj desetletij v preteklost, v tople dnevne sobe, z muziko iz starih zvočnikov, so zapisali organizatorji.

Kot veleva tradicija, pa bo na prvi dan novega leta pa na sporedu tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije, ki mu bo letos mogoče prisluhniti le na spletu. Sicer pa so filharmoniki spletni božični koncert izvedli že pretekli petek.

Sorodna novica "Kako je v Sloveniji, ne morem govoriti, poznam pa balkanski patriarhat"

SNG Drama Ljubljana bo na silvestrski večer ob 20. uri z velikega odra v živo prenašala predstavo Moj mož. To je odrska priredba kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, zadnja uprizoritev, ki so jo oktobra odigrali v živo z občinstvom v dvorani. Snemanje silvestrske predstave bodo prilagodili spletnemu prenosu, za kar bodo poskrbele režijske prilagoditve in snemanje z več kamerami, so sporočili iz Drame.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo na zadnji dan v letu ob 20. uri ponudilo spletno silvestrsko premiero romantične drame Jazz v režiji Nejca Gazvode, ki je tudi avtor besedila. V krstni uprizoritvi igrata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. Po naročilu MGL-ja je Gazvoda besedilo napisal prav za omenjeni igralski par, so zapisali v tem gledališču.

Sorodna novica Najboljša predstava je Stenica, Grumov nagrajenec je Vinko Möderndorfer

Prešernovo gledališče Kranj bo na silvestrski večer na spletu predvajalo arhivski posnetek avtorskega projekta Stenica, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastal po motivih istoimenske pravljične komedije Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega in je bil leta 2017 premierno uprizorjen v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

Sorodna novica Divja komedija Tutošomato dvojca Mlakar-Taufer

SNG Nova Gorica bo na zadnji dan leta na spletu objavil posnetka dveh predstav. Janko in Metka, ki jo je po pravljici bratov Grimm režiral Andrej Jus ter je novembra premierno zaživela kot spletna uprizoritev. Na spletu si bo mogoče ogledati še igro Tutošomato, predstavo Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper.