Prizor iz predstave Strasti, laži in maček v žaklju Loškega odra Škofja Loka. Foto: Aljaž Hafner/Loški oder
Prizor iz predstave Strasti, laži in maček v žaklju Loškega odra Škofja Loka. Foto: Aljaž Hafner/Loški oder

Za matičke se tokrat potegujejo: Izpoved mazohista (Žaba gleda&išče, Prosvetno društvo Vrhovo), Strasti, laži in maček v žaklju (Loški oder Škofja Loka), Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks (Gledališče 2B, Gledališče Bohinjska Bistrica), Pod svobodnim soncem (Združeni gledališki ustvarjalci društev ZKD Celje), Balkanska trilogija (Gledališka skupina Dramatikon, Kranj), Slava Klavora spomenik (Gledališka skupina PMM, Pekarna Magdalenske mreže Maribor) ter Kri in voda (KUD Fofité, Medvode).

Sodelovanje tudi s profesionalnimi režiserji ali mentorji
Selektor festivala, režiser Miha Golob po lastnih besedah spremlja ljubiteljsko sceno že več kot 20 let in je letos drugič v vlogi selektorja. Po njegovi oceni kakovost predstav iz leta v leto raste, ne nazadnje zato, ker najbolj zagnana gledališča v svoje delo vlagajo veliko energije in navdušenja ter sodelujejo s profesionalnimi režiserji ali mentorji.

Razpored dogodkov 60. Linhartovega
srečanja
si lahko pogledate
na
tej povezavi.

Golob je izbiral med 21 predstavami v ožjem izboru po predhodnih regijskih selekcijah, med ogledom pa ga je presenetilo zelo veliko izredno družbeno- in političnoangažiranih. V prejšnjih letih težje teme niso tako izstopale, selektor pa ta nov trend pripisuje kriznim razmeram, predvsem pandemiji.

Podelitev matičkov v soboto zvečer
Strokovna žirija, ki ji predseduje igralka Judita Zidar, bo poleg kakovosti interpretacije ocenjevala celovitost in izvirnost predstave, izbor besedila in likovno celovitost. Matičke bodo podelili ob zaključku festivala v soboto zvečer, že na drevišnjem odprtju pa bo direktor Javnega sklada kulturnih dejavnosti (JSKD) Damjan Damjanovič podelil najvišja odličja in priznanja za gledališko dejavnost za preteklo leto.

Kdo prejme Linhartovo plaketo in listini?
Linhartova plaketa gre tokrat v roke Bojana Dornika iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Linhartovi listini pa Zdenki Bevc iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Tjaši Klanjšček iz Mladinskega kulturno-umetniškega društva Prva gimnazija Maribor. Listini prejmeta še Sergej Dolenec iz
Koroškega deželnega teatra za leto 2020 in Mira Bolte iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice.

Sorodna novica Matiček za najboljšo predstavo v roke ustvarjalcev Antigone v New Yorku

Postojna gosti Linhartovo srečanje od leta 2006 na pobudo Silve Bajc, vodje postojnske enote JSKD-ja, ki je v spremljevalni knjižici zapisala, da se je že prvo leto pokazalo, "da se Linhart v Postojni dobro počuti, saj je tu našel vse, kar je potreboval". Njeno mnenje delijo mnogi ljubiteljski gledališčniki, ki po besedah organizatorjev vsako leto komaj čakajo, da se znova vrnejo na druženje v Postojno.

Na 59. srečanju dvojna bera predstav
Na lanskem Linhartovem srečanju se je predstavila bera najboljših ljubiteljskih predstav gledaliških sezon 2019/2020 in 2020/2021, saj je festival v letih 2019 in 2020 odpadel zaradi pandemije.

Matička za najboljšo predstavo v celoti je komisija podelila predstavi Antigona v New Yorku. Matičke so prejeli še igralci iz te predstave, to so Jan Bertoncelj, Bojan Trampuš in Matej Čujovič. Dvojnega matička sta prejela tudi igralca iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Sašo Dudič in Gregor Robič.