Ti nori tenorji prinašajo ravno pravo zmes humorja in malo resnejših tonov. Foto: SNG Maribor
Ti nori tenorji prinašajo ravno pravo zmes humorja in malo resnejših tonov. Foto: SNG Maribor
Zasedba predstave En španski komad v akciji
Aleš Valič je spretno krmaril med dvema platema osebnosti svojega junaka. Foto: Tone Stojko
Beneška dvojčka
Beneška dvojčka obujata spomin na žlahtni humor 18. stoletja. Foto: Tone Stojko
Poljubljanje z Mr. Beanom
Pri podrobnem ogledu predstave Poljubljanje z Mr. Beanom lahko zasledimo avtorski pečat režiserke Tijane Zijanič. Foto: Mestno gledališče Ptuj

Strokovna žirija (Ivanka Mežan, Andrej Jaklič in Matjaž Briški) je ocenila, da je Zijaničeva med režiserji osmih tekmovalnih predstav, ki so se od 10. februarja zvrstile v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, pokazala najboljše delo. Najboljša predstava Dnevov komedije je postala produkcija mariborske Drame Ti nori tenorji, gledalce pa je najbolj navdušila produkcija domačega odra Spustite me pod kovter, gospa Markham. Naziv najboljših igralcev oziroma naziv žlahtnega komedijanta in komedijantke je pripadel Alešu Valiču in Ivi Kranjc.

Vsa zgoraj našteta imena so dopolnila seznam nagrajencev, na katerega se je že pred sklepom festivala vpisal književnik in gledališki režiser Vinko Möderndorfer. Dramsko besedilo Šah mat mu je namreč prineslo nagrado žlahtno komedijantsko pero, ki mu tudi zagotavlja, da bo njegovo še povsem sveže delo že v naslednji sezoni zaživelo na odru SLG-ja Celje.

Komiko začini kanček grenkobe
Trojica žirantov je pri zmagoviti predstavi Ti nori tenorji - režiral jo je Jaša Jamnik - prevzela zanimiva kombinacija enostavne situacijske komike in resnobnejših tonov. K uspehu predstave pa ni prispevalo le odlično besedilo, ampak tudi delo igralskega ansambla, ki se je na odru predstavil kot dobro uigrana ekipa.

Tijana Zijanič se je pri postavitvi dramskega besedila Poljubljanje z Mr. Beanom Roberta Farquharja spoprijela z izkušnjo para srednjih let, ki se skuša na komičen način izvleči iz primeža vsakdanjih težav. Žirija je presodila, da se je režiserka bistro odpovedala ustaljenim režijskim posegom in predstavo zaznamovala s pečatom svojega avtorskega dela.

Dve vlogi na en mah
Aleš Valič verjetno ne obžaluje temeljitega študija vloge v predstavi En španski komad avtorice Yasmine Reza. Pod budnim očesom režiserja Janusza Kice je Valič na odru poustvaril raztrgan in silovito napet svet igralca, ki mora obvladati predstavitev cele palete čustev. Vlogo razdvojenega junaka, ki v sebi skriva dve vsebinsko in značajsko zelo različni vlogi, je Aleš Valič oplemenitil z domiselno telesno in obrazno mimiko.

Majhna vloga? Kaj je to?
Odličnost dela Ive Kranjc v predstavi Beneška dvojčka avtorja Carla Goldonija naj bi dokazalo že samo to, da se igralka - čeprav ni nosilka glavne vloge - z lahkoto prebije v ospredje. Žirija meni, da je svojo figuro oblikovala na igralsko dovršen in izviren način in tako še enkrat potrdila, da tako imenovane majhne vloge ne obstajajo. Dober igralec lahko še iz tako majhne vloge ustvari pravo malo zgodbo v zgodbi.

Humor z vseh vetrov, ki pihajo v Sloveniji
Na že tradicionalnem festivalu komedije se je letos predstavilo osem tekmovalnih predstav. SNG Drama Ljubljana je v Celje poslala dve predstavi: En španski komad in Scapinove zvijače, ljubljanski humor pa je s predstavo Beneška dvojčka zastopalo še Mestno gledališče ljubljansko. Mestno gledališče Ptuj je organizatorje festivala komedije očaralo s postavitvijo Poljubljanje z Mr. Beanom, Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Kamni v žepu, Drama SNG Maribor pa z delom Ti nori tenorji. Domači oder se je z drugimi komedijanti spoprijel, oborožen s predstavo Spustite me pod kovter, gospa Markham, komercialna gledališča pa je zastopal Špas teater. Predstavil je igro Kadar mačke ni doma.

Plemenito poslanstvo komedije
Poslanstvo festivala Dnevi komedije je na enem mestu predstaviti vrhunce domače gledališke komedije v prejšnjem letu. Kot tak lahko festival prispeva tudi k širjenju priljubljenosti gledališke umetnosti, saj je znano, da se ljudje najraje podajo v gledališče ravno takrat, ko je na sporedu kakšna posebno "sočna" komedija.