Plafono je navdihnila Makarova Kabisa, koreografija, ki je bila prvotno ustvarjena za plesno skupino Batsheva Dance Company. Foto:
Plafono je navdihnila Makarova Kabisa, koreografija, ki je bila prvotno ustvarjena za plesno skupino Batsheva Dance Company. Foto:
11-članska stalna skupina za sodobni ples iz Narodnega gledališča v Oldenburgu, ki jo vodi direktor Honne Dohrmann, slovi po svojem rezidenčnem koreografu Guyu Weizmanu.

Nocoj si ob 20.00 v veliki dvorani Centra kulture Španski borci lahko ogledate predstavo Plafona: prvo celovečerno koreografijo, ki jo je Sharon Eyal - skupaj z glasbenikom Gaijem Beharjem - ustvarila za kak nemški ansambel (natančneje: v sodelovanju s plesno skupino Tanzcompagnie Oldenburg.)

Plafona prikazuje futurističen svet, ki je nekje med plesom in tehnom, telesom in dušo in ki gledalca nenavadno presune. Malone robotizirana govorica telesa in prepričljiv aranžma sta tako kot v njenih drugih delih v ospredju tudi v predstavi Plafona. Ta prikazuje ločenost med posameznikom in monolitno množico in si zastavlja vprašanje: Kje je moje mesto?

Intenziteta, zavita v mehaniko gibanja
"Intenzivni učinek Plafone je posledica koncentriranja, osredotočenja ter nato osvoboditve in izbruha telesne energije. Koreografija je osnovana na pulzirajočem utripu; delo se odlikuje po koncentriranosti in pretanjeni virtuoznosti izvajalcev ter po kompleksnih in natančnih niansah lestvice optičnega senčenja pri oblikovanju svetlobe. Za mehaniko gibanja in glasbe je zaznati globoko utemeljeno umetniško intenco," je maja lani o predstavi zapisal recenzent časopisa Kreiszeitung.

Med letoma 2003 in 2004 je bila Eyalova pomočnica umetniškega vodje skupine Batsheva, njena rezidenčna koreografinja pa je postala leta 2005. Sharon Eyal je razvila nenavadno in inovativno plesno govorico; v ustvarjalnem procesu od plesalcev pogosto zahteva nemogoče, toda obenem vsakega od njih privede do lastnega izraza.

Iztok Kovač z nasveti, kako uspeti na razpisu
Sicer pa to ni edini današnji dogodek v okviru praznovanja 20-letnice Zavoda En-Knap: Iztok Kovač, slovenski predstavnik v vseevropski plesni mreži Aerowaves, bo ob 18.30 predstavil, kako se uspešno prijaviti na izbor mreže, s poudarkom na pripravi dobrega predstavitvenega videa za projekt.

Plesna mreža Aerowaves sicer omogoča priložnosti za gostovanja mladih umetnikov po Evropi, skupine, ki jih predstavlja vsako leto, pa izbira s konsenzom partnerjev iz 34 držav. Ponovne prijave na mrežo bodo mogoče junija 2013. Iztok Kovač bo danes zainteresiranim predstavil, kaj selektorje, ki si v kratkem času ogledajo okrog 500 predstavitvenih videov, prepriča o projektu.