Dogajanje na #odprtemodru na Muzejski ploščadi se nadaljuje tudi v tem tednu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dogajanje na #odprtemodru na Muzejski ploščadi se nadaljuje tudi v tem tednu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Danes se bo ob 18. uri začela delavnica animacije v organizaciji Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM+), ob 19. uri pa bo potekal vodeni ogled zbirke Arteast2000+ s poudarkom na performansu. Prav tako od danes in vse do nedelje si je mogoče med 18. in 21. uro brezplačno ogledati Slovenski etnografski muzej in Narodni muzej Slovenije.

Predstava o strahu pred begunskimi otroki ali "mali fašizmi so v vseh nas"

Ob 21. uri bo na odprtem odru na ploščadi – postavljenem v letnem kinu Slovenske kinoteke – na sporedu avtorski projekt Žige Divjaka 6, ki je nastal v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in zavoda Maska v programu Nove pošte.

Predstava gradi na resničnih dogodkih, ki so se zgodili februarja 2016 v Kranju, kjer bi v tamkajšnjem dijaškem domu morali namestiti šest mladoletnih prosilcev za azil, a se to po burnem odzivu staršev, občine, krajevne skupnosti in nekaterih profesorjev bližnje gimnazije ni zgodilo.

Iniciativa #odprtioder je del kampanje Mi smo #odprti za kulturo. Nosilci kampanje so Slovenska kinoteka, LGL, SMG, Gledališče Glej, Zavod Bunker, Društvo Asociacija in Zveza kulturnih društev Slovenije. Kampanjo pripravljajo s podporo in v partnerstvu z ministrstvom za kulturo, Mestno občino Ljubljana in Centrom za kreativnost.

V petek bodo gostili še eno produkcijo SMG-ja in Maske – (Ne)dolžno domoljubje Boštjana Narata. To je gledališki esej iz programa Nove pošte, ki je formalno razpet med predavanjem in solo predstavo. V njem se avtor in performer s pomočjo dveh točk v času, dveh osebnih izkušenj z državo, srečuje s pojmom domoljubja, so zapisali na spletni strani SMG-ja.

Petkov večer bo kot plod sodelovanja Slovenske kinoteke in Radia Študent zaokrožil festival Tresk, na katerem bodo predvajali izbor glasbenih videospotov z lokalne scene, temu pa bo sledila okrogla miza.

Kristijan Krajnčan: V filmu Potop smo našli telesno govorico, ki ukinja besede

V soboto bo ob 18. uri na odru gostovala plesna predstava Juri Muri v Afriki pleše. Koprodukcijo Plesnega teatra Ljubljana in Lutkovnega gledališča Ljubljana je po sloviti slikanici Toneta Pavčka o dečku, ki se noče umivati in zato pobegne v Afriko, režirala Ivana Djilas. Predstavi bo sledila otroška delavnica.

Filmski program bo v soboto v znamenju večera Društva slovenskih režiserjev, na katerem bodo na ogled kratki filmi mladih ustvarjalcev: Potop v režiji Kristijana Kranjčana, Alzheimer Cafe Martina Drakslerja in Soma režiserke Sandre Jovanovske.

Zadnja bo na odru v nedeljo na sporedu še produkcija Gledališča Glej Psiho v režiji Jaše Kocelija. V predstavi, ki so jo med drugim navdihnili film in roman Ameriški psiho Breta Eastona Ellisa, liki in dela Teda Bundyja, Metoda Trobca in nekaterih drugih serijskih morilcev, igra Domen Valič.