Dogajanje na #odprtemodru na Muzejski ploščadi se nadaljuje tudi v tem tednu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dogajanje na #odprtemodru na Muzejski ploščadi se nadaljuje tudi v tem tednu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Danes se bo ob 18. uri začela delavnica animacije v organizaciji Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM+), ob 19. uri pa bo potekal vodeni ogled zbirke Arteast2000+ s poudarkom na performansu. Prav tako od danes in vse do nedelje si je mogoče med 18. in 21. uro brezplačno ogledati Slovenski etnografski muzej in Narodni muzej Slovenije.

Sorodna novica Predstava o strahu pred begunskimi otroki ali "mali fašizmi so v vseh nas"

Ob 21. uri bo na odprtem odru na ploščadi – postavljenem v letnem kinu Slovenske kinoteke – na sporedu avtorski projekt Žige Divjaka 6, ki je nastal v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in zavoda Maska v programu Nove pošte.

Predstava gradi na resničnih dogodkih, ki so se zgodili februarja 2016 v Kranju, kjer bi v tamkajšnjem dijaškem domu morali namestiti šest mladoletnih prosilcev za azil, a se to po burnem odzivu staršev, občine, krajevne skupnosti in nekaterih profesorjev bližnje gimnazije ni zgodilo.

Iniciativa #odprtioder je del kampanje Mi smo #odprti za kulturo. Nosilci kampanje so Slovenska kinoteka, LGL, SMG, Gledališče Glej, Zavod Bunker, Društvo Asociacija in Zveza kulturnih društev Slovenije. Kampanjo pripravljajo s podporo in v partnerstvu z ministrstvom za kulturo, Mestno občino Ljubljana in Centrom za kreativnost.

V petek bodo gostili še eno produkcijo SMG-ja in Maske – (Ne)dolžno domoljubje Boštjana Narata. To je gledališki esej iz programa Nove pošte, ki je formalno razpet med predavanjem in solo predstavo. V njem se avtor in performer s pomočjo dveh točk v času, dveh osebnih izkušenj z državo, srečuje s pojmom domoljubja, so zapisali na spletni strani SMG-ja.

Petkov večer bo kot plod sodelovanja Slovenske kinoteke in Radia Študent zaokrožil festival Tresk, na katerem bodo predvajali izbor glasbenih videospotov z lokalne scene, temu pa bo sledila okrogla miza.

Sorodna novica Kristijan Krajnčan: V filmu Potop smo našli telesno govorico, ki ukinja besede

V soboto bo ob 18. uri na odru gostovala plesna predstava Juri Muri v Afriki pleše. Koprodukcijo Plesnega teatra Ljubljana in Lutkovnega gledališča Ljubljana je po sloviti slikanici Toneta Pavčka o dečku, ki se noče umivati in zato pobegne v Afriko, režirala Ivana Djilas. Predstavi bo sledila otroška delavnica.

Filmski program bo v soboto v znamenju večera Društva slovenskih režiserjev, na katerem bodo na ogled kratki filmi mladih ustvarjalcev: Potop v režiji Kristijana Kranjčana, Alzheimer Cafe Martina Drakslerja in Soma režiserke Sandre Jovanovske.

Zadnja bo na odru v nedeljo na sporedu še produkcija Gledališča Glej Psiho v režiji Jaše Kocelija. V predstavi, ki so jo med drugim navdihnili film in roman Ameriški psiho Breta Eastona Ellisa, liki in dela Teda Bundyja, Metoda Trobca in nekaterih drugih serijskih morilcev, igra Domen Valič.