Glavnega protagonista Patricka Batemana bo upodobil Benjamin Walker, ki ga je bilo med drugim mogoče leta 2004 videti v filmu Kinsey, dve leti pozneje v Zastave naših očetov, leta 2012 pa v filmu Abraham Lincoln: Lovec na vampirje. Foto: americanpsychothemusical.com/Joan Marcus
Glavnega protagonista Patricka Batemana bo upodobil Benjamin Walker, ki ga je bilo med drugim mogoče leta 2004 videti v filmu Kinsey, dve leti pozneje v Zastave naših očetov, leta 2012 pa v filmu Abraham Lincoln: Lovec na vampirje. Foto: americanpsychothemusical.com/Joan Marcus
Bret Easton Ellis
Po objavi knjige Ameriški psiho je bil Bret Easton Ellis deležen številnih sovražnih sporočil in smrtnih groženj. Knjigi je zaradi opisa nasilja nad ženskami močno nasprotovala tudi feministična aktivistka Gloria Steinem, ki je pravzaprav mačeha igralca Christiana Bala, ki je glavnega protagonista upodobil v filmu iz leta 2000. Foto: EPA

Zgodbo so v obliki muzikala postavili na oder gledališča Almeida v Londonu že leta 2013. Takrat je na režiserski stolček sedel Rupert Goold, pod glasbo in besedila se je podpisal prejemnik nagrad grammy in tony Duncan Sheik, za scenarij po Easton Ellisovi knjigi pa je poskrbel Roberto Aguirre-Sacasa.

V vlogi glavnega protagonista z imenom Patrick Bateman je nastopil Matt Smith, sicer najbolj poznan po vlogi v BBC-jevi seriji Dr. Who. S februarjem 2014 pa so zaključili uprizarjanje na londonskem odru.

"Najbolj seksi muzikal na Broadwayu"
Za režijo broadwajske različice v gledališču Gerald Schoenfeld je prav tako poskrbel Goold, glavnega protagonista pa bo upodobil Benjamin Walker, ki ga je bilo med drugim mogoče leta 2004 videti v filmu Kinsey, dve leti pozneje v Zastavah naših očetov, leta 2012 pa v filmu Abraham Lincoln: Lovec na vampirje.

Poleg Walkerja bodo nastopili še dobitnica nagrade tony Alice Ripley kot Batemanova mati, Jennifer Damiano kot Jean ("Jean, moja tajnica, ki je zaljubljena vame."), Helene York kot Evelyn Richards, Batemanovo dekle.

Lynne Page je tokrat poskrbela za koreografijo, za scenografijo pa Es Devlin, med drugim znana po sodelovanjih na turnejah glasbenikov, kot so Adele, Beyonce, U2 in Kanye West.

Omiljene različice Easton Ellisovih del
V knjigi Ameriški psiho spremljamo Patricka Batemana, japija z Wall Streeta, ki ponoči muči in ubija ljudi ter se neskromno predaja mamilom in storitvam prostitutk. Knjiga je še posebej zaradi prahu, ki se je v javnosti dvignil okoli nazorno opisanega nasilja, hitro dosegla širši krog bralcev po vsem svetu, kot bi ga najbrž sicer - do danes se je prodala v 1,6 milijona izvodov.

Leta 2000 je režiserka Mary Harron po zgodbi posnela precej omiljeno filmsko različico. V glavni vlogi je takrat blestel Christian Bale, ob njem so med drugim nastopili še Willem Dafoe, Jared Leto, Chloë Sevigny, Justin Theroux in Reese Witherspoon.

Omenimo še, da je Bret Easton Ellis zaslovel že pri rosnih 21 letih s knjigo Manj kot nič, po kateri so posneli istoimenski film s (takrat) zvenečimi igralskimi imeni: Andrew McCarthy, Robert Downey Jr. in James Spader, v enem izmed prizorov pa se pojavi tudi takrat še neznani Brad Pitt. Vendar je pisatelj ta - v nasprotju s knjigo - skrajno moralistično naravnan film pokomentiral z besedami, da ni vseboval niti enega samega dialoga iz njegove knjige.

V gledališču Gerald Schoenfeld pa prihajajočo uprizoritev Ameriškega psiha, ki bo danes doživela premiero, napovedujejo kot "najbolj seksi muzikal na Broadwayu".