Nagrado vse od leta 1979 podelijo v okviru Tedna slovenske drame, katerega organizator je Prešernovo gledališče v Kranju. Izvedba letošnjega festivala bo zaradi razmer, povezanih z novim koronavirusom, namesto napovedanega termina med 27. marcem in 6. aprilom predvidoma junija.

Točen datum jubilejne izvedbe Tedna slovenske drame še ni znan. Foto: Boris B. Voglar/PGK
Točen datum jubilejne izvedbe Tedna slovenske drame še ni znan. Foto: Boris B. Voglar/PGK

Kot so sporočili iz Prešernovega gledališča, je žirija za podelitev nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika ne glede na čas izvedbe festivala izbrala letošnje nominirance. Žirija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher je nominirance za nagrado Slavka Gruma izbrala med 37 besedili. Na njen naslov je prispelo tudi 16 besedil v kategoriji za mladega dramatika.

Pestra in razgibana dramska bera
"Besedila izkazujejo pestrost dramskih pristopov, ob veristični in bolj linearni dramatiki so tu kompozicijsko okretna dela, ki z mešanjem različnih ravni dramskega dogajanja lovijo tisto neubesedljivo, družbeno in za posameznike pereče, kar seveda hkrati kaže, da del slovenske dramatike stopa vštric z vsemi tendencami, od narativnosti do različnih in razgibanih oblik potujevanja, ki so prisotne tudi pri velikih imenih sodobne evropske dramatike," je med drugim zapisala žirija o dramskih besedilih, med katerimi so izbirali nominirance.

Sorodna novica Grumova nagrada v roke Nejca Gazvode, Šeligova predstavi še ni naslova

Slovenska dramska besedila in uporaba jezika v njih
Ob tem so člani žirije dodali, da so mestoma "opazili nizko stopnjo obvladovanja jezika, ne le slovnice in pravopisa, večji problem je premajhna pozornost na jezikovne razsežnosti, jezikovno karakterizacijo govorcev. Dialekti in drugi substandardni govori so sicer uporabljeni precej pogosto, a nemalokrat, se zdi, v prostodušnem prepričanju, da je z njimi dialog avtomatično pristnejši."

Težava stvaritev mladih dramatikov
Pri besedilih, ki so prispela na natečaj za mladega dramatika, so zaznali, da jih vse več nastaja v okviru raznih delavnic in tečajev dramskega pisanja, zato so "bili razočarani nad večino besedil, ki so prispela na natečaj za mladega dramatika. Bolj kot veščina v teh besedilih prevladuje želja po izpovedi, enkrat gre za spolno orientacijo, drugič za razkrivanje področij družbene neenakosti in patologije. Kljub temu pa so redke igre ta razmeroma nizek nivo prebile in uspele predstaviti nove glasove in pristope."

Lani je Grumovo nagrado prejel Nejc Gazvoda za dramsko besedilo Tih vdih, leto prej pa Vinko Möderndorfer za besedilo Romeo in Julija sta bila begunca.

Podelitev lovorik predvidoma vendarle v okviru festivala
Letošnja prejemnika nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika bodo razglasili na sklepnem dogodku 50. Tedna slovenske drame. Kot so še sporočili organizatorji, bodo odločitev o izvedbi letošnjega festivala sprejeli glede na razvoj dogodkov in uredbe pristojnih institucij.