Foto:
Foto:
V kaj nas lahko prisili Veliki brat?

Matjaž Zupančič je za svoje delo Hodnik lani prejel tudi Grumovo nagrado - nagrado za najboljše slovensko dramsko delo. V predstavi bodo zaigrali Gorazd Logar, Bojan Emeršič, Petra Rojnik, Saša Mihelčič, Primož Bezjak, Valter Dragan, Ana Ruter in Janez Škof.

Za kostumografijo je poskrbel Alan Hranitelj, scena je delo Janje Korun, koreografijo pa si je zamislil Matjaž Farič.

Zakulisje Velikega brata
Drama se ukvarja s težavami, povezanimi s (samo)predstavitvijo posameznika, in pokaže, kako obupno želimo ugajati in kako pred Gledalcem igramo lastno življenje. Hodnik predstavlja zakulisje oddaje Veliki brat in je tako za sodelujoče v njej (navidezno) zatočišče, kamor se lahko umaknejo in v kritju zasebnosti pokažejo svoja prava čustva.

Lastnik producentskega podjetja zahteva vse višjo gledanost, kar vodi k vedno večjim pritiskom na vse sodelujoče. Igra postaja vse bolj okrutna, sodelujoči pa začenjajo počasi kazati svoj pravi obraz.

Kam vodi psihološko nasilje?
Matjaž Zupančič je na predstavitvi projekta dejal, da Hodnik predstavlja vrh tematskega sklopa dram, ki jih je v zadnjih letih režiral v ljubljanski Drami (Oleana, Vladimir, Gagarinova pot). Vendar pa naj bi bilo zanj, tako meni Zupančič, značilno to, da gre najdlje in je pri prikazu psihološkega nasilja najbolj radikalen.

Pri pisanju dela je avtorja zanimalo predvsem to, kaj se zgodi, ko umanjka pogled Drugega.