Emir Kusturica se lahko pohvali s kar dvema zlatima palmama iz Cannesa. Foto: EPA
Emir Kusturica se lahko pohvali s kar dvema zlatima palmama iz Cannesa. Foto: EPA
Notranjost slovite beneške operne hiše La Fenice, ki je bila pred dobrim desetletjem prenovljena. Foto: EPA

Napisal je libreto k operi, ki jo je uglasbil skladatelj in violinist Dejan Sparavalo iz Sarajeva. Točen datum premiere, po sporočilu operne hiše sodeč, še ni znan.

Štiri stoletja Višegrada
Opera temelji na istoimenskem romanu Nobelovega nagrajenca za književnost Iva Andrića. Napisal ga je med drugo svetovno vojno, izšel je leta 1945. V središču zgodbe sta mesto Višegrad v Bosni in Hercegovini in most čez mesto. Most je bil leta 2007 vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine.

Pripoved zajema štiri stoletja, od začetka gradnje mostu v 16. stoletju do prve svetovne vojne ter prikazuje življenje in odnose med prebivalci tega mesta. V tem obdobju sta zajeti tako turška kot avstro-ogrska vladavina, s posebnim poudarkom na muslimanskem prebivalstvu in pravoslavnih kristjanih v BiH-u.

Opera je koprodukcija gledališča La Fenice in družbe Expo 2015, ki bo maja prihodnje leto organizirala svetovno razstavo Expo v Milanu.

Dejaven za kamero in pred njo
Kusturica je trenutno zelo dejaven. Načrtuje nov film, ki bo temeljil na delu italijanskega pisatelja Prima Levija, enega izmed preživelih iz Auschwitza. Film bodo posneli v Belorusiji in Torinu.

Poleg tega bo v tem mesecu končal snemanje svojega filma Na mlečni cesti, v katerem je skupaj z Monico Bellucci prevzel glavno vlogo. Film naj bi bil premierno prikazan na prihodnji izdaji filmskega festivala v Cannesu, kjer je režiser kar dvakrat prejel zlato palmo.