Prvi del prireditve se je poleti začel s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci. Foto: JSKD
Prvi del prireditve se je poleti začel s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci. Foto: JSKD

Prvi del prireditve je potekal poleti v Beltincih v okviru tamkajšnjega 45. mednarodnega folklornega festivala. Za drugi del državnega srečanja sta državni strokovni spremljevalki dr. Urša Šivic in Klavdija Žabot izbrali le šest najboljših skupin oziroma njihovih programov.

Cvet slovenskih folklornih skupin v Sežani
Nastopile bodo naslednje folklorne skupine: FS Minerali Rogaška Slatina, FS Tine Rožanc Ljubljana - mladi, ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana, FS KD Karla Štreklja Komen, FS KLAS, PD Horjul, FD Gartrož Nova Gorica, AFS France Marolt ŠOU v Ljubljani.

Program skupin bo spremljala in ocenjevala strokovna žirija v sestavi Tanja Drašler, Saša Krajnc in dr. Svanibor Pettan, ki bo ob koncu prireditve najboljšim podelila zlata priznanja s pohvalo. Letos se je na območnih srečanjih predstavilo približno 200 odraslih folklornih skupin, več kot 60 jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj.

Folklora manjšinske etnične skupnosti
V spremljevalnem programu bo nastopilo Bošnjaško mladinsko kulturno društvo Velenje, ki jo je za državno srečanje izbral strokovni spremljevalec Milan Glamočanin med vsemi prijavljenimi folklornimi, pevskimi in godčevskimi skupinami manjšinskih etničnih skupnosti. Te skupine strokovna žirija ne bo ocenjevala.

Drevišnje srečanje se bo začelo z revijo folklornih kostumov in nadaljevalo s plesom. Poleg tega se bodo vsi, ki jih folklorna dejavnost posebej zanima, lahko udeležili tudi seminarja, na katerem se bodo v različnih sklopih in delavnicah ukvarjali s plesom, petjem, godčevstvom in oblačilno dediščino. Na eni izmed delavnic bodo obravnavali tudi ključne teme s področja odnosov z javnostmi, marketinga in sorodnih področij za potrebe folklornih skupin.

Drugi del prireditve Le plesat me pelji, ki ga organizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno društvo Kraški šopek iz Sežane, se bo začel drevi ob 19.30 v Kosovelovem domu v Sežani.

Spodaj si lahko pogledate prispevek Cirile Sever, TV Slovenija, s 45. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih, v okviru katerega je potekal prvi del Le plesat me pelji.