Produkcijo predstave Majdina večerna šola podpisuje Mosquito Theater, naslovno junakinjo pa upodablja Anja Bezlova. Foto: KUD Transformator
Produkcijo predstave Majdina večerna šola podpisuje Mosquito Theater, naslovno junakinjo pa upodablja Anja Bezlova. Foto: KUD Transformator

Kot so zapisali pri Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Transformator, ki organizira festival, je duh časa posebej ostro zarezal v tkivo civilizacije s privajanjem na virusno krizo, ki je hkrati odkrila, kje vse družba gnije in trohni.

Foto: KUD Transformator
Foto: KUD Transformator

Potencialna pot do sprememb
V nepričakovanih in zahtevnih časih pa lahko zadiši tudi po spremembah – ekonomska neenakost, kratenje temeljnih človekovih pravic, okoljska kriza, interes kapitala pred blaginjo človeštva so nekateri izmed duhov 21. stoletja. Duhov se ne smemo bati. Treba jih je poiskati, spoznati, obravnavati in z angažmajem sooblikovati svet in čas, ki jima pripadamo, so prepričani v KUD-u Transformator.

Majdina večerna šola
5. 8. ob 20.00
Gornji Grad

Mirovništvo, recikliranje, človekove pravice, plastične vrečke ...
Festivalsko dogajanje bo drevi odprla predstava Majdina večerna šola, v kateri Anja Bezlova upodablja upokojeno učiteljico matematike, ki v času pouka pobira tudi podpise za prepoved vojne v Sloveniji. Prisrčna, angažirana in agresivna mirovnica, upokojena učiteljica matematike Majda iz Mengša, povede svoje učence, pardon, publiko v interaktivno razpravo o mirovništvu, recikliranju, človekovih pravicah, o neskončni uporabi plastičnih vrečk in kako se zavarovati pred atomsko bombo.

Še preostala peterica festivalskih predstav
Do nedelje, 9. avgusta, se bodo zvrstile še predstava Kaj pa zdaj?, ki obravnava eno izmed najbolj perečih in v družbenih gibanjih najbolj obravnavanih političnih tematik, "(še kar) interaktivna ulična klovnada" Srčeva dvojka, ki je delo v nastajanju, predstava ansambla The ReflActive z naslovom Dost' je, forumska predstava Brez jajc ni omlete in predstava Vrvica, ki je rešila svet, ki obuja tradicionalni način pripovedovanja zgodb s pomočjo figuric iz vrvice.

Prizor iz predstave Vrvica, ki je rešila svet. Foto: KUD Transformator
Prizor iz predstave Vrvica, ki je rešila svet. Foto: KUD Transformator

Delavnice, ki bodo delale družbo predstavam
V okviru festivala se bo mogoče udeležiti tudi delavnic, kot so Ulične akcije o umetnosti aktivizma in aktivizma umetnosti, Duh strahu o uporabi sredstev transformativnega gledališča v borbi z neznanim, Zeliščna pripoved o čarobnem svetu zelišč in gozdnega življenja ter delavnica Skupnostna skrb o psihološkem, družbenem in čustvenem zdravju. Delavnicam za odrasle pa dodajajo še delavnico, namenjeno otrokom.