V tekmovalni program se je uvrstila tudi skupina Odtenki, ki je sicer dobitnica nagrade vizionar festivala za mlade gledališnike Vizija. Foto:
V tekmovalni program se je uvrstila tudi skupina Odtenki, ki je sicer dobitnica nagrade vizionar festivala za mlade gledališnike Vizija. Foto:
Matičke je oblikoval kipar Boštjan Drinovec. Foto: JSKD
Anton Linhart Linhart
Linhartovi dnevi so bili letos v znamenju 250-letnice rojstva tega velikega slovenskega dramatika. Foto: RTV SLO

Žirija je letos izbirala med sedmimi skupinami, ki so selektorico Petro Tanko najbolj prepričale med 150 gledališkimi skupinami, sodelujočimi na območnih srečanjih v sezoni 2005/2006. Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejela KS Simona Gregorčiča Velika nedelja, ki je pripravila predstavo Trije vaški svetniki, predstava Maratonci tečejo častni krog pa je skupini Gimnazije Poljane prinesla nagrado za najinovativnejši pristop.
Matička sta se veselila še Mira Rebernik Žižek za vlogo čistilke Marije v predstavi Krivica boli, s katero se je na srečanju predstavila gledališka skupina iz Ljutomera, in Janez Usenik za lik Cyranoja de Bergeraca iz istoimenske predstave gledališke skupine Dolsko.

Komičnost v vsakem žanru
Prav dobitniki matička za najboljšo predstavo v celoti so tudi odprli letošnje srečanje, ki pomeni vrhunec sezone ljubiteljskih gledališč. V tekmovalni program sta se poleg dobitnikov nagrad uvrstile še predstave Odtenki v izvedbi istoimenske gledališke skupine, Goli pianist Slovenskega prosvetnega društva Danica iz Šentprimoža in Vaje v slogu Dramskega ateljeja iz Izole. Vse sodelujoče predstave so večinoma komedije, kljub temu pa se med seboj žanrsko precej razlikujejo. Letošnjo strokovno žirijo so sestavljali igralka Ljerka Belak (predsednica), hrvaška teatrologinja Višnja Rogošič in režiser Blaž Švent.

Organizatorji so pripravili tudi spremljevalni program, v okviru katerega si je bilo mogoče ogledati predstavo Kukci v izvedbi hrvaškega bjelovarskega kazališta in predstavo Don Perlimplin gledališke skupine Kompania iz madžarskega Budakeszija, ki so črpali iz drame Federica Garcie Lorce.

V znamenju Linhartove 250-letnice
Kipec matička, podoba katerega je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, so letos podelili šele drugič. Srečanje, ki ga sicer spremlja že dolgotrajna tradicija, pa je letos zaznamovala še posebna obletnica, 250-letnica rojstva Antona Tomaža Linharta. Obletnico bomo praznovali 11. decembra, ko bodo v Radovljici odprli nov muzej, posvečen Linhartu, RTV Slovenija pa se bo dramatiku poklonila s snemanjem dokumentarnega filma.