Solo je nastal na samospeve Gustava Mahlerja Lieder Eines Fahrenden Gesellen - glasbo, ki jo močno preveva čustvovanje. Foto: Tomaž Gorkič
Solo je nastal na samospeve Gustava Mahlerja Lieder Eines Fahrenden Gesellen - glasbo, ki jo močno preveva čustvovanje. Foto: Tomaž Gorkič

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo danes ob 20.00 premiera plesne predstave tega plesalca, koreografa in režiserja, ki je izhodišča črpal iz predstave Solo, le-to jo je ustvaril leta 1993.

Farič je po 20 letih skupaj z drugimi plesalci obudil svoj Solo. Pri tem so vsi imeli veliko dela, saj so po njegovih besedah celo leto rekonstruirali, razstavljali in uničevali ter predvsem vadili. Svoja spoznanja, ki so jih pripeljala do bistva, so prelili v preprosta navodila. Ta so jim pomagala pri ključnih elementih improvizacije. "Iskali smo način, da bi Solo lahko nastajal v trenutku, ko ga gledamo," je, kot so sporočili iz zavoda Flota, pojasnil Farič.

Vključevanje znanj in želj plesalcev, ki predstavljajo pogled mlajše generacije, prvotno predstavo umešča v sedanjost. Njihov odnos do Sola je bil ključen za razumevanje, kako deluje delo izpred 20 let. "Njihov pogled na ples, predvsem pa na svet, je pomagal Solo osvoboditi vseh poimenovanj in prikazovanja čustev, ki bi lahko ples omejevala," je še zapisal Farič in dodal, da je vse prelito v ples in da to ni več Solo.

Predstavo so soustvarili plesalci Barbara Kanc, Jana Menger, Kaja Janjić, Katja Legin, Kristina Rozman, Urša Rupnik, Matic Bobnar in Leon Marič. Za glasbo je poskrbela skupina Hexenbrutal, kostume je oblikovala Sanja Grcić. Predstava je nastala v koprodukciji zavoda Flota in PTL. Ponovitvi bosta v sredo in četrtek v PTL.

Farič je ustvaril več kot 40 plesnih predstav, pa tudi številne koreografije domačih in tujih gledaliških ter opernih predstav. Za svoje delo je prejel več nagrad, uveljavlja pa se tudi kot gledališki režiser. Po 20 letih se je odločil za izpopolnitev znanja s študijem gledališke in radijske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ki ga je uspešno končal. Prevzel je delo umetniškega vodje zavoda Flota in plesnega festivala Front@.