Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

29. april je za mednarodni dan plesa razglasil Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco. Dan od leta 1982 obhajamo na rojstni dan Jeana-Georgesa Noverra (1727–1810), stvaritelja novodobnega baleta.

Kitajska plesalka in koreografinja Yang Liping je letos prispevala mednarodno poslanico, slovensko pa baletna prvakinja, pedagoginja in koreografinja Nena Vrhovec.

Liping je v poslanici zapisala, da je govorica telesa najbolj spontana oblika človeškega sporazumevanja. V njenem svetu je ples prepleten z življenjem in bivanjem že od rane mladosti. Že od nekdaj je ključ, ki odklepa vrata sporazumevanja človeka z naravo in vsemi živimi bitji.

"Čutim ga kot preplet narave in življenja – to je njegovo pravo bistvo."
V poslanici opomni, da je plesna kultura človeštva bogata, "zaobjema našo skupno kulturo in lastnosti". Po njenih besedah "bistvo plesa luščimo iz opazovanja narave, življenja in vseh živih bitij okoli nas". Poudarja, da ima tudi njen narod bogato plesno kulturo in da je to dediščina, ki jo strastno prenaša dalje.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kot plesalka že desetletja raziskuje brezmejno kraljestvo plesa in je bila povabljena k ustvarjanju eksperimentalnih sodobnih predstav na svetovnih odrih. Med drugim je ustvarila koreografiji Obleganje – Celotna zgodba Zbogom, moja draga konkubina in Posvetitev pomladi.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Uršo Rupnik

Ob mednarodnem dnevu plesa v svet pošilja vabilo in izraža upanje, da se bodo nanj odzvali plesalci s celega sveta, "ki imajo ples radi in se želijo z njim izraziti: zaplešimo skupaj, da izkažemo našo ljubezen in zahvalo nebu in zemlji".

"Pleši za svojo dušo in pleši z dušo in srcem!"
Slovenska poslanica, ki jo je zapisala Nena Vrhovec, tudi prejemnica strokovne nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo 2022, je letos kratka. Glasi se: "Pleši za svojo dušo in pleši z dušo in srcem!"

Mednarodnemu dnevu plesa se pridružuje tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Društvo za sodobni ples Slovenije (DSPS) in JSKD – oddelek za ples sta tokrat k pripravi poslanice povabila Iztoka Kovača, plesalca, koreografa, pedagoga, umetniškega vodjo in direktorja Zavoda EN-KNAP in Centra kulture Španski borci ter letošnjega prejemnika nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo podeljuje DSPS.

Poslanica ob mednarodnem dnevu plesa 2023

Ples imam rad.
Nekako pritihotapil se mi je v življenje.
In me zaznamoval.
V vseh njegovih nepredvidljivih oblikah.

Na odru najraje gledam ples, ki je tam z razlogom, ki me prepriča in ni kičast.
Dober ples je zame poezija gledališča.
Dobre plesalke in plesalci si upajo pred vami iskreno razgaliti svojo osebnost, svoje sanje,
strahove in svoje nepopolnosti. Svoje natrenirano telo, um in duh so sposobni osredotočiti
na en sam trenutek ‒ in se popolnoma razdati.
Plesalke in plesalci so v glavnem mlajši od ostalih umetnikov. Zaradi minljive
narave njihovega kompleksnega instrumenta mi v primerjavi s tistimi, ki lahko ustvarjajo
tudi v pozni starosti, delujejo kot kometi na zvezdnem nebu.
Dozoreti morajo hitro, v množici teles najti lastno orbito, prepotovati širne razdalje, da bi,
izbrani v stiku s pravo atmosfero, lahko veličastno zažareli.

Izkažimo jim spoštovanje,
izkažimo spoštovanje plesu,
omogočimo mu mesto v družbi, ki mu pripada,
omogočimo mu mesto v družbi, za katerega so si prizadevale generacije,
predvsem pa se plesu prepustimo ‒ skupaj!
Odkrivajmo ga vedno znova, saj ples je že v nas.
Tako kot zvezdno nebo okoli nas.

Iztok Kovač

Poleg poslanice člani slovenske plesne skupnosti dan proslavljajo z javno plesno intervencijo v središču Ljubljane. Letošnja tematika intervencije je Ples = stičišče.

Plesalci so se srečali na stičišču poti – "križišču", ki kot komunikacijska oblika prostora upodablja točko združevanja različnih poti, tokov in smeri. Vsebino dogodka v sodelovanju s profesionalnimi plesalci mlajših generacij tudi letos pripravljata Urška Centa in Kristyna Šajtošova iz Platforme NEST.

Foto: EPA
Foto: EPA

Krovna koordinacija je potekala pod vodstvom Društva za sodobni ples Slovenije (DSPS), so sporočili.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Urško Centa

"V posameznikovem telesu so vpisani gibi nekega življenja. Oblikuje jih njegova svoboda; njegova pravila, način bivanja in pripoved o stvareh, ki se mu zdijo pomembne. S plesom komunicira svojo prisotnost na tem svetu in krpa razdalje do drugih. Ples kot kolektivno dejanje je tako stičišče življenj, ki se v svojem srečanju osmišljajo in gradijo skupnost," so ob tem zapisali.

Srečali so se na travniku s kipom plesalcev nad Jakopičevim drevoredom v Tivoliju, se zatem premaknili v staro mestno jedro Ljubljane in na Mestnem trgu ob Robbovem vodnjaku izvedli javni del plesne intervencije. Soustvarjali so ob izmenjavi z živo glasbo.