Francosko-slovenska koprodukcija Misterij sove v režiji francoskega režiserja Renauda Herbina je doživela premiero septembra lani na Svetovnem festivalu lutkovnih gledališč v Charleville-Mezieresu v Franciji. Foto: Jaka Varmuž/LGL
Francosko-slovenska koprodukcija Misterij sove v režiji francoskega režiserja Renauda Herbina je doživela premiero septembra lani na Svetovnem festivalu lutkovnih gledališč v Charleville-Mezieresu v Franciji. Foto: Jaka Varmuž/LGL
S predstavo Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja bo LGL v nedeljo v atriju Knežje palače odprl nov mednarodni lutkovni festival Mediteraneo. Foto: Jaka Varmuž/LGL

V nemškem mestu Magdeburg te dni poteka lutkovni festival Blickwechsel. Del umetniškega dogajanja je 27 gledaliških skupin in posameznih ustvarjalcev iz enajstih držav. Kar petnajst nemških uprizoritev bo na festivalu uprizorjenih premierno.

Blickwechsel ima začetke v letu 1963
Gre za enega od treh najpomembnejših nemških lutkovnih festivalov. Poteka že od leta 1963, od leta 1991 dalje pa ima mednarodno udeležbo. Spodaj si lahko ogledate njihov predstavitveni video.

LGL se je v torek na festivalu predstavil s francosko-slovensko koprodukcijo Misterij sove, ki je v režiji francoskega režiserja Renauda Herbina premiero doživela septembra lani na Svetovnem festivalu lutkovnih gledališč v Charleville-Mezieresu v Franciji. Na oder so postavili miniaturne like iz predstave Sovji grad, po besedilu Franza Poccija jih je ustvaril priznani slovenski lutkar Milan Klemenčič.

Ovacije za slovenske lutkarje
Iz LGL-ja so sporočili, da je nemško občinstvo predstavo sprejelo z ovacijami, ustvarjalci pa so že dobili povabilo na novo gostovanje v Luksemburg. Predstava Misterij sove je uvrščena tudi na program mednarodnega lutkovnega festivala Synergura 2018, ki bo septembra potekal v Erfurtu v Nemčiji.

Nov mednarodni lutkovni festival Mediteraneo
S predstavo Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja bo LGL v nedeljo v atriju Knežje palače odprl nov mednarodni lutkovni festival Mediteraneo. Ta bo v organizaciji Lutkovnega gledališča Zadar potekal do 4. julija.

Nekje drugje je zgodba o deklici Mini v izvedbi Ajde Toman (v alternaciji z Asjo Kahrimanović) in nesmiselnosti vojnih grozodejstev. Lutkovno gledališče v predstavi obravnavajo z vrsto sodobnih tehnoloških pristopov, klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi videoprojekcijami in virtualnim risanjem.

Pod sloganom Lutkovne miniature za odrasle se bodo na festivalu v Zadru na različnih zanimivih lokacijah po obmorskem mestu zvrstile predstave iz Slovenije, Izraela, Francije in Španije.