Popovski se je rodil in šolal v Makedoniji, tam pa že 20 let ne režira več. Domovino je zapustil, ker se ni strinjal z državno politiko. Foto: MMC RTV SLO
Popovski se je rodil in šolal v Makedoniji, tam pa že 20 let ne režira več. Domovino je zapustil, ker se ni strinjal z državno politiko. Foto: MMC RTV SLO
Diana Koloini
Direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker, ki bo septembra začel četrti mandat na čelu te ustanove, želi v naslednjem mandatu umetniškega direktorja Drame videti nov obraz. Dozdajšnja direktorica Diana Koloini se na razpis zato ni prijavila. Foto: BoBo

Kot so danes sporočili iz gledališča, je strokovni svet SNG-ja Maribor na seji v torek soglasno podal pozitivno predhodno mnenje k imenovanju Popovskega za umetniškega direktorja Drame, Krečiča za umetniškega direktorja Opere, Cluga za umetniškega direktorja Baleta ter Jožeta Šnuderla za pomočnika direktorja za vodenje strokovnega dela za področje tehnike v mandatnem obdobju 2018-2023.

Strokovni svet, ki mu predseduje Darko Brlek, ima pri izbiri vodstvene ekipe ključno vlogo. V nasprotju z umetniškim vodjem Festivala Borštnikovo srečanje, ki organizacijsko prav tako sodi pod okrilje SNG-ja Maribor, a ga imenuje minister za kulturo, preostale pomočnike imenuje direktor SNG-ja Maribor. A mora za to pridobiti predhodno mnenje strokovnega sveta zavoda. Ministrstvo za kulturo in svet zavoda v teh primerih samo še seznani z imenovanji.

Dolgoletni sodelavec
Na ponovljeni razpis za umetniško vodenje Drame se je prijavilo več kandidatov, a so se odločili za Popovskega, ki je na mariborskem gledališkem odru pred leti sodeloval kot režiser. Rodil se je leta 1969 v Skopju, gledališko in filmsko režijo je diplomiral na univerzi Cirila in Metoda v Skopju. Kot režiser je debitiral leta 1992 v Mestnem gledališču v Skopju s predstavo Dejana Dukovskega Džin i sedam patuljaka.

Prva leta njegovega gledališkega ustvarjanja so bila po navedbah portala Sigledal močno povezana z Dukovskim, saj se je naslanjal na njegove tekste ali priredbe še v nekaj uprizoritvah v Makedoniji in tudi njegov debi v Sloveniji je zaznamovan s priredbo teksta Don Kihot in pozneje še Drakula, ki je bila opravljena v sodelovanju z omenjenim avtorjem v Drami SNG Maribor. Pozneje je režiral še v SLG-ju Celje, SNG-ju Drama Ljubljana in SSG-ju Trst. Skupno podpisuje okoli 60 režij, posnel je tudi več filmov.

Menjava je bila pričakovana
Mandat na čelu Drame SNG Maribor bo nastopil 1. septembra, ko poteče mandat Diani Koloini. Ta je marca za časopis Večer povedala, da se ne bo potegovala za nov mandat, saj naj bi ji direktor Danilo Rošker, ki s septembrom prav tako začenja nov mandat, že pred objavo razpisa jasno povedal, da si želi novega umetniškega direktorja Drame. Pred odhodom je sestavila prvo polovico prihajajoče sezone Drame SNG Maribor, drugo polovico pa dramaturg Vili Ravnjak.

Da bosta Simon Krečič in Edward Clug ostala na čelu Opere in Baleta, je bilo pričakovano. Jože Šnuderl, že vrsto let zaposlen v SNG-ju Maribor kot organizator scenske opreme, pa bo kot pomočnik direktorja za tehnične zadeve nadomestil Andrejo Japelj.