Božič pri Ivanovih je prva Frljićeva režija  ljubljanski Drami. Za predstavo, ki temelji na besedilu, pisanem v poeziji, si je izbral izključno igralke. Foto: Fotografija z vaj. SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Božič pri Ivanovih je prva Frljićeva režija ljubljanski Drami. Za predstavo, ki temelji na besedilu, pisanem v poeziji, si je izbral izključno igralke. Foto: Fotografija z vaj. SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Komedija z ženskami
MGL bo v Zagrebu tekmoval s Komedijo z ženskami, edino komedijo v opusu nemškega dramatika Heinerja Müllerja in tudi eno njegovih najbolj redko uprizarjanih besedil. Foto: Barbara Čeferin

Slovenski pečat na 37. festivalu, ki bo potekal med 5. in 21. junijem, bo pustila tudi predstava Molierovega Tartuffa, ki ga je v zagrebškem gledališču mladih (ZKM) režiral Jernej Lorenci. Božič pri Ivanovih Aleksandra Ivanoviča Vedenskega je na oder ljubljanske Drame postavil režiser Oliver Frljić, Komedija z ženskami Heinerja Müllerja v MGL-u pa Ivica Buljan.

Tematska, slogovna in poetska raznolikost
Festival bo predstavil 15 nauspešnejših gledaliških komedij iz Hrvaške, Slovenije in Srbije, občinstvo pa bo po besedah selektorja Hrvoja Ivankovića uživalo v tematsko, slogovno in poetsko različnih predstavah. Odločil se je tako za dobra humorna dela kot tudi za spletkarsko posodobljene klasične komedije in črne komedije, ki se osredotočajo na pojave in deviacije sodobnega sveta.
Sicer pa prihajata v Zagreb iz Srbije Jugoslovansko dramsko gledališče s Sumljivo osebo Branislava Nušića v režiji Jagoša Markovića ter Narodno gledališče Subotica s predstavo Čudo v Poskokovi dragi hrvaškega pisatelje Anteja Tomića. Tomićevo delo režira Snežana Tršić.
Večina drugega programa so predstave iz Zagreba, na odru Gledališča Kerempuh pa se bodo predstavili tudi ansambli gledališč iz Osijeka, Zadra in Pulja. Satirično gledališče Kerempuh bo izvedlo komedijo Duhovnikovi otroci, ki jo je po besedilu Mata Matešića režiral Mario Kovač. Matešić je tudi avtor predstave Fina mrtva dekleta, ki jo je v zagrebškem Dramskem gledališču Gavella režiral Dalibor Matanić. Emir Hadžihafizbegović je avtor in režiser predstave Cena sreče, ki jo bo izvedel ansambel Hrvaškega narodnega gledališča iz Osijeka.
Dneve satire letos posvečajo enemu vodilnih hrvaških komediografov Fadilu Hadžiću, ki je umrl pred dvema letoma. Tekmovalni program najboljših predstav iz regije bodo pospremili z različnimi dogodki, od melodram do koncertov.