Ivo Svetina je predlani, ob prvih glasnih protestih proti predstavi, izjavil takole:
Ivo Svetina je predlani, ob prvih glasnih protestih proti predstavi, izjavil takole: "Naše nasilje, vaše nasilje izhaja iz spoznanja, da je Evropa stara, frigidna gospa, da se je tisti mitološki bik spremenil v enega vola; da so nevarnosti, ki tej Evropi grozijo od zunaj, pravzaprav nevarnosti Evrope same od znotraj. Edino vezivo te Evrope je monetarna unija. Provokativnost te predstave temelji znotraj samih problemov Evrope, ki jih ne zna sama razrešiti." Foto: Wiener Festwochen/Alexi Pelekanos

V modre majice oblečeni privrženci nasilne neonacistične skupine Spodobni ljudje so v soboto, 26. maja, prekinili kontroverzno predstavo Oliverja Frljića, ki je v Brnu gostovala na mednarodnem gledališkem festivalu Divadelni svet. Sredi predstave so začeli vpiti in obmetavati igralce s papirjem, nato pa so vdrli na oder, se postavili v vrsto in igralce potisnili v ozadje odra ter pozneje po njih pljuvali.

Direktor Tibor Mihelič Syed in umetniški direktor gledališča Goran Injac sta nekaj dni zatem v imenu SMG-ja češki veleposlanici Veri Zemanovi napisala protestno pismo, v katerem sta bila kritična do čeških oblasti in tamkajšnje policije, ki ni posredovala, "češ da ima skupina pravico do izražanja svojega mnenja". Desničarski skrajneži so bili na odru po njunih navedbah 40 minut, policija pa da je, preden je posredovala, "raje čakala na to, da je do nasilja prišlo".

Veleposlanica: če so hoteli močan odziv, so ga dobili?
"Do zdaj še nisem imela priložnosti, da bi si ogledala omenjeno predstavo, vendar iz odzivov kritikov in gledalcev vem, da gre za kontroverzno predstavo, ki je nastala z namenom vznemiriti gledalce in zatem sprožiti debato o resnih temah preteklosti in sedanjosti," je v odgovoru na protestno pismo, ki ga je posredovala danes, zapisala Vera Zemanova.

Dodala je, da je bil ta cilj na Češkem dosežen, "saj je predstava izzvala burne reakcije in poleg kritikov je našla tudi vrsto privržencev", SMG pa da je v češkem javnem prostoru pustilo sled. Po njenem prepričanju je povabilo gledališču, naj pride v Brno, tudi dokaz tesnega prijateljskega sodelovanja med Čehi in Slovenci in tega, da so dobro seznanjeni z dogajanjem in pomembnimi dosežki na področju umetnosti obeh držav.

O posredovanju policije je po navedbah veleposlanice podalo izjavo več pristojnih organov, a so ocene dogajanja še naprej protislovne. Direktorju in umetniškemu direktorju gledališča je predlagala, naj se za uradno pojasnilo policije, če ga bosta zahtevala, obrneta na češko ministrstvo za notranje zadeve.