"To je priložnost, da se ljubitelji komedije združijo, gledajo svoje najljubše komike ter odkrijejo nove," je povedal Ted Sarandos, Netflixov programski direktor. Netflix Is a Joke Fest (festival Netflix je šala) je sicer dobil ime po Netflixovi znamki za komedijo.

Chelsea Handler, ameriška voditeljica in komičarka. Foto: Reuters
Chelsea Handler, ameriška voditeljica in komičarka. Foto: Reuters

Festival se bo odvijal na približno dvajsetih prizoriščih v Los Angelesu, nastopilo bo več kot sto slovitih imen komedije, kot so Bill Burr, Pete Davidson, Chelsea Handler, Dave Chappelle in drugi, ki bodo skupaj počastili štiri pokojne legende komedije.

Kevin Hart. Foto: EPA
Kevin Hart. Foto: EPA

Los Angeles Times piše, da so vsi nastopajoči na festivalu visoko na lestvici najboljših sodobnih komikov, poudarek je na komikih s serijo ali samostojnim nastopom na Netflixu. To so denimo David Letterman, Amy Schumer, Ali Wong, Jerry Seinfeld, Chris Rock, Jamie Foxx, Sarah Silverman, Kevin Hart, Whoopi Goldberg, Jane Fonda in Lily Tomlin. Skupno jih je napovedanih že okoli 130.

Med petnajst in 500 dolarji
Obiskovalcev bo po prvih napovedih okoli 80.000. Ti bodo za vstopnico za posamezen dogodek morali odšteti med petnajst in 500 dolarji. Za tiste, ki jim ne bo uspelo priti, bo Netflix pozneje objavil enajst posnetih nastopov iz festivala.

Amy Schumer. Foto: Reuters
Amy Schumer. Foto: Reuters

V času festivala bodo potekali tudi dogodki, ki bodo osvetlili državne in regijske talente, med njimi latinskoameriške, indijanske ter LGBTQ+ komike. Na prireditvi Stand Out: An LGBTQ+ Celebration bodo nastopili Sandra Bernhard, Alan Carr, Margaret Cho, Hannah Gadsby, Rosie O'Donnell, Wanda Sykes in drugi.

Med zaključno prireditvijo The Hall: Honoring the Greats of Stand-Up (Dvorana: Počastitev velikanov stand upa) v gledališču Ace Hotela, se bodo Chappelle, Hart, Rock, Seinfeld, Whoopi Goldberg in drugi poklonili štirim pokojnim legendam komedije: Georgeu Carlinu, Richardu Pryorju, Joan Rivers in Robinu Williamsu. Posnetek bo jasno na ogled na Netflixu, v novo oblikovanem krilu Državnega centra komedije (National Comedy Center) v Jamestownu pa bo njim v čast postavljena razstava. Sprejete v dvorano slavnih je izbrala žirija, sestavljena iz agentov, menedžerjev, producentov, vodij televizije in lastnikov klubov komikov.

Dave Chappelle. Foto: EPA
Dave Chappelle. Foto: EPA

"Netflix je postal glavni igralec v polju komedije, zato je idealni partner za prenos tega dolgo zapostavljenega priznanja umetnosti stand up komedije," so v izjavi za Los Angeles Times povedali režiser zaključne prireditve Marty Callner in izvršna producenta Randall Gladstein ter David Steinberg. "Povezava z Netflixom in kaliber štirih imenovanih komikov sta omogočila, da prvič na svetu združimo vse vodilne glasove stand upa, da počastijo tiste, ki so jim utrli pot," so povedali.

Ne bo pa to največji med festivali komedije ‒ ta naslov najverjetneje pripada festivalu Just for Laughs (Samo za smeh) iz Montreala, ki poteka dva tedna in ga obišče več kot dva milijona obiskovalcev letno, pojasnjuje Los Angeles Times.

Festival bo potekal od 27. aprila do 3. maja.