Režiser Tin Grabnar in igralka Asja Kahrimanović Babnik iz nagrajene predstave Nekje drugje. Foto: Miha Fras

Skupno je bilo v sklopu festivala odigranih petnajst od predvidenih šestnajstih predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana. Predstave je izbrala izmed slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so nastale v zadnjih dveh letih.

Večina predstav je nastala v javnih zavodih, štiri v nevladnih organizacijah, ena pa na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Predstava Hlapec Jernej in njegova pravica je zaradi poškodbe v ansamblu odpadla.

Otroška in mladinska žirija. Foto: Miha Fras

Najboljša otroška in najboljša mladinska predstava
Na podelitvi nagrad je občinstvo pozdravila v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Marjeta Pečarič. Podelili so nagradi, in sicer najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi.

Otroška žirija je za najboljšo otroško predstavo izbrala Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja. Žirija je ob tem poudarila, da nam "uprizoritev pokaže življenjsko zgodbo, ki ni izmišljena in je zato drugačna od ostalih ogledanih predstav". Po mnenju žirije se ne osredotoča samo na vesele trenutke, ampak nam pokaže tudi žalostne dogodke, ki se v življenju lahko zgodijo.

Gledalci - zaupniki deklice
Igralka Asja Kahrimanović Babnik zelo natančno sodeluje z liki, ki se pojavljajo na tabli, so še zapisali. "Njeno pripovedovanje gledalca popelje v drugačen svet. Še bolj živo smo si predstavljali tudi zaradi tunela, v katerem smo si predstavo ogledali. Odlično so narejeni tudi liki, ki nastajajo iz kredne risbe na tabli. Ob ogledu predstave smo imeli občutek, da smo postali življenjski zaupniki deklice, ki je prišla od nekje drugje."

Igralca v nagrajenih predstavah Seansa Bulgakov in Nekje drugje Gašper Malnar in Asja Kahrimanović Babnik. Foto: Miha Fras

Po oceni mladinske žirije je najboljša mladinska predstava Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. Ob nagradi je žirija ocenila, da ta uprizoritev mladostnikom približa zgodbo klasičnega ruskega romana Mojster in Margareta in hkrati tudi manj poznano zvrst gledališča objekta.

"Gre za inovativno animacijo predmetov, senc in luči. Ob energični živi glasbi uprizoritev drži pozornost vse do konca. Njenemu zvenu pa moč doda tudi tunel, v katerem smo si predstavo ogledali. Kreativna scenografija in kostumografija predstavi dodajo srce in dušo," opisuje mladinska žirija festivala, ki meni tudi, da odlično igro in animacijo treh igralcev (Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič) okrona presunljiv stik z občinstvom. Seansa Bulgakov tako po njihovem mnenju postreže s humornim in dinamičnim vesoljem, ki ga ponuja preprost objekt.