Janja Majzelj v prizoru iz predstave Umetnost je omara. Foto: Matej Peternelj / SMG
Janja Majzelj v prizoru iz predstave Umetnost je omara. Foto: Matej Peternelj / SMG

Janjo Majzelj so nagradili za sijajno igralsko kreacijo premaknjenega sveta ruskega pisatelja, satirika in pesnika Daniila Harmsa v predstavi, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Ljubljana in Društva za umetnost Avugus. Predstava, ki je premiero doživela jeseni 2019, izhaja iz nepredvidljivega Harmsovega sveta, ki občinstvo nagovarja v poetičnem jeziku na meji med tragičnim in komičnim. Ob Janji Majzelj igrajo še Daša Doberšek, Blaž Šef in Matija Vastl.

Umetnost je omara

Osrednja in še dve nagradi za Hrvaško pot do sreče
Sicer so na letošnjih dnevih satire v soboto zvečer kot najboljšo gledališko predstavo ocenili Hrvaško pot do sreče režiserja Boba Jelčića, ki mu je žirija dodelila veliko nagrado dnevov satire. Gre za Jelčićev avtorski projekt v izvedbi domačinov prireditve, gledališča Kerempuh. Jelčić je prejel tudi nagrado kot najboljši režiser letošnje prireditve, hrvaški igralec Nikša Butijer je bil nagrajen za najboljšo stransko moško vlogo, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za najboljšo žensko vlogo so nagradili Doris Šarić Kukuljico za vlogo Elze v predstavi Dobro je dok umiremo po redu (V redu je, dokler umiramo po vrsti) Zagrebškega gledališča mladih (ZeKaeM). Režiser predstave in avtor besedila Ivor Martinić je prejel nagrado za najboljše besedilo. Za najboljšo glavno moško vlogo so nagradili Matijo Šakoronjo za upodobitev Dudka v predstavi Gruntovčani, ki jo je prav tako odigralo gledališče Kerempuh.

Predstave iz BiH-a, Hrvaške, Slovenije in Srbije
Na sporedu letošnjih dnevov satire, ki so potekali od 4. do 26. junija, je bilo 14 satiričnih in komediografskih predstav iz BiH-a, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Na letošnji manifestaciji so glede na besede organizatorjev "rušili konvencije in žive spomenike, dekonstruirali ideologije in kruta pravila, kljubovali resničnosti, včasih tudi logiki. Odpirali bodo nevralgične točke in obračali svet na glavo, zasmehovali stereotipe in obremenjenost s preteklostjo. Pojavile se bodo prave male osebne revolucije, v kompromise se ne bo privolilo."