Ekipa zmagovalne predstave Meso ali Razodetje. V tej lutkovni predstavi za odrasle igrajo Aja Kobe, Zvezdana Novaković, Elena Volpi, Andrej Vršič in Anže Zevnik. Foto: Boštjan Lah
Ekipa zmagovalne predstave Meso ali Razodetje. V tej lutkovni predstavi za odrasle igrajo Aja Kobe, Zvezdana Novaković, Elena Volpi, Andrej Vršič in Anže Zevnik. Foto: Boštjan Lah
Avtor razstave Meso ali Razodetje je Jernej Lorenci po motivih svetega Avguština, Svetega pisma in Nebojše Pop Tasića. Foto: Boštjan Lah

"Uprizoritev Meso ali Razodetje s sodobnimi uprizoritvenimi sredstvi in povsem netradicionalno nagovarja odrasle gledalce k preiskovanju lastne eksistence in nujnosti izpovedi v krizni situaciji - v trenutku pred smrtjo," je v obrazložitvi zapisala mednarodna žirija v sestavi Karla Makonja, Barbare Orel in Uroša Trefalta.

Nagrado za režijo so podelili Mareku Bečki za predstavo Sneguljčica v produkciji Mini teatra. "Vrednost te režije je v tem, da se ne zateka v uporabo ali celo zlorabo pravljic, pri katerih se pogosto izgubi osnovni motiv boja med dobrim in zlim," piše v obrazložitvi.

Predstava Sneguljčica je odšla domov tudi z nagrado za igro in animacijo. To sta prejela Elena Volpi in Aljaž Jovanović, ki po navedbah žirije dokazujeta, kako pomembna je za lutkovno predstavo izvrstna animacija, medsebojna uigranost in pristen stik s publiko.

Nagrado za likovno podobo je prejel Silvan Omerzu za svoje delo v predstavi Prepovedane ljubezni v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gledališča Konj.

Nagrado za glasbo v interakciji z animacijo predmetov pa so prisodili Matiji Solcetu v predstavi Štirje muzikanti Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Na lutkovnem bienalu so podelili tudi dve posebni nagradi. Prvo je prejel ansambel LGL-ja za koherentno izvedbo uprizoritvene zamisli v predstavi Love Dolls v koprodukciji z Dudapaiva Company. Drugo pa sta prejela Peter Kus in Darko Korošec za izvirne inštrumente v predstavi Pojoči grad v koprodukciji Foruma Ljubljana, Invide in Zavoda Federacija Ljubljana.

Obisk festivala, ki se je v svoji šesti izdaji z vzpostavitvijo ustreznih delovnih pogojev vrnil v Maribor, je bil, kot pravijo v Lutkovnem gledališču Maribor, izjemen, saj so našteli več kot 1.500 obiskovalcev.