Premiera Najboljše evropske predstave na velikem odru SNG-ja Nova Gorica bo drevi ob 20. uri, edini slovenski ponovitvi sledita 17. in 18. aprila prav tako ob 20. uri. Predstava bo uprizorjena v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

V predstavi nastopata po dva igralca iz vsakega od peterice gledališč, ki so koproducenti Najboljše evropske predstave. Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff
V predstavi nastopata po dva igralca iz vsakega od peterice gledališč, ki so koproducenti Najboljše evropske predstave. Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff

Koproducenti predstave so poleg novogoriškega gledališča še Teatr im. J. Kochanowskiego iz Opol na Poljskem, Fondazione Teatro Due iz Parme, Teatru Malta iz Malte in Teatri Kombetar i Kosoves iz Prištine. Predstava je prvo premiero doživela že oktobra v Opolah, sledili sta premieri v Parmi in na Malti, novogoriški premieri bo sledila še premiera v Prištini.

Zamisel za predstavo je nastala pred nekaj leti med člani žirije Borštnikovega srečanja v Mariboru, kjer sta bila med žiranti tudi direktor gledališča iz Opol Norbert Rakowski in bosanski režiser Haris Pašović. Med pogovorom sta se poigravala z idejo, kako bi lahko prek dilem, s katerimi se spopadajo žirantje festivala, spregovorili o stanju gledališča v Evropi danes.

"Najboljša evropska predstava je hkrati zabaven in resen pregled nekaterih vprašanj našega časa. Sprašuje se, kaj je nova Evropa in ali nam lahko uspe držati korak z nenehno spreminjajočo se resničnostjo. Naša predstava je tudi praznovanje evropskega duha sodelovanja in raznolikosti. Je pogumna, drzna uprizoritev, ki se ne izgovarja na politično korektnost. Morda bi bil njen najboljši opis – resna zabava," je o predstavi zapisal Pašović.

Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff
Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff

"Med čakanjem na predstave so se šalili, kaj bi bilo, če bi bilo. Se pravi, če bi v žiriji nekdo znorel in se ne bi strinjal z odločitvijo preostalih žirantov ter bi grozil, da odstopi; če bi se o nekom, ki so mu podelili nagrado za najboljšega igralca, tisti dan razvedelo, da je spolno nadlegoval soigralko in tako naprej. Iz teh potencialnih zgodbic je nastalo to, da so vsi menili, da bi o tem morali narediti predstavo," je zamisel predstavil soavtor predstave Marko Bratuš.

Bratuš, sicer umetniški vodja SNG-ja Nova Gorica, je besedilo napisal v sodelovanju s Pašovićem. Za dramaturgijo je poskrbel Sean Buhagiar. Ob razvijanju zamisli so pri evropski mreži ETC Development Grant pridobili nekaj sredstev in začeli oživljati predstavo. Uspelo jim je združiti pet gledaliških hiš, ki sodelujejo s po dvema nastopajočima, s strokovnim sodelavcem in s postprodukcijo predstave v svojem mestu.

Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff
Foto: SNG Nova Gorica/Elisa Von Brockdorff

Skozi predstavo sledimo pisani združbi, ki je v žiriji vseevropskega gledališkega festivala, zasnovanega po vzoru Evrovizije. Pred njimi je naloga, da izberejo najboljšo evropsko gledališko predstavo. Naloga se zdi precej enostavna, če ne bi bili žirantje iz vseh vetrov, vsak s svojim pogledom na gledališče, vsak iz svojega družbenega konteksta ter z izrazito izdelanim mnenjem, ki ga dodatno poskušata usmeriti še direktorica festivala in sam evropski politični vrh. Ko se v vsej zmedi zdi, da položaj ne bi mogel biti bolj zapleten, se jim pridružijo še tragična novica, korupcijska afera, policija in razjarjeno stavkajoče gledališko občinstvo, piše v napovedi.

V predstavi igrajo Davide Gagliardini, Gianni Selvaggi, Philip Leone-Ganado, Ana Facchini, Malgorzata Kowalskaa, Lara Fortuna, May-Linda Kosumovic, Felix Römer, Weronika Kozakowska, Blažej Stencel, Armend Smajli, Ibrahim Koma, Jammeh Diangana, Paola De Crescenzo in Antonella Axisa. Avtor glasbe je Trimor Dhomi, scenograf in kostumograf Krystian Szymczak ter koreograf Robert Nuha.