Nova sezona Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica se bo zato začela in zaključila nekoliko bolj sproščeno – s komedijama. Direktorica je na predstavitvi repertoarja izrazila tudi upanje, da premiere v sezoni 2023/2024 gledalcev ne bodo pustile "hladnih, saj so teksti skrbno izbrani, prav tako tudi ustvarjalne ekipe".

Sezona 2023/24 se bo v SNG-ju Nova Gorica začela 21. septembra. Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Sezona 2023/24 se bo v SNG-ju Nova Gorica začela 21. septembra. Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Septembra bo sezono odprla krstna uprizoritev satirične komedije Šov ob koncu sveta. Predstavo bo režirala Mateja Kokol po novem besedilu, ki ga je Nebojša Pop-Tasić napisal po naročilu.

Sledila bo še ena krstna uprizoritev, in sicer pod režijskim vodstvom Mojce Madon. Avtorsko delo nastaja po zgodovinski povesti Franceta Bevka Umirajoči bog Triglav. "Gre za magistrsko nalogo Mojce Madon, ki je v lanski sezoni naredila zelo uspešno predstavo 52 hertzov," je dejala Miriam Drnovšček.

Vpis abonmajev

V SNG-ju Nova Gorica v teh dneh začenjajo z vpisom abonmajev, ki bo potekal vse do konca junija. Vpisati jih bo mogoče tudi v jesenskem času od konca avgusta do konca septembra. V ponudbi ostajajo abonmaji za najmlajše Mali in Veliki polžek, Lutkovni polžek in Gledališke igralnice.

In tudi novembrska premiera bo krstna uprizoritev Pod svobodnim soncem, besedilo zanjo je po romanu Frana Saleškega Finžgarja napisal Goran Vojnović, za režijo bo poskrbel Aleksandar Popovski, je koprodukcija. "Gre za koprodukcijo treh velikih gledaliških hiš, poleg našega gledališča še mariborske Drame in Cankarjevega doma, tako da gre res za velik projekt," je povedala direktorica gledališča.

Ubesedovanje Piera Paola Pasolinija v režiji Jana Krmelja in klasika Henrika Ibsena Ko se mrtvi prebudimo sta manjša projekta, ki bosta sledila.

Za april je napovedana premiera dela več evropskih gledališč, članic Evropske gledališke mreže, naslovljenega Najboljša evropska predstava. Sezono bo sklenila glasbena komedija Mnogo hrupa za nič Williama Shakespearja v režiji Ivane Djilas. Poleg nekaj gostujočih predstav napovedujejo še krstno uprizoritev plesne predstave Distanca.

Nastal bo tudi projekt v okviru studia SNG Nova Gorica, v katerem ponudijo svojim igralcem priložnost za ustvarjanje svojih projektov. Tokrat bo Radoš Bolčina kot režiser in igralec pripravil dramo Oleanna ameriškega avtorja Davida Mameta. Napovedali so tudi evropski mladinski projekt Zvezdice, ki ga bo režirala Živa Bizovičar.