Pandur je Medejo postavil že pred tremi leti v Madridu z Almodovarjevo muzo, Blanco Portillo v osrednji vlogi. Tokratno Medejo je kot močno žensko natančno in z neoporečno prezentnostjo odigrala ena vidnejših hrvaških igralk Alma Prica. Foto: Aljoša Rebolj
Pandur je Medejo postavil že pred tremi leti v Madridu z Almodovarjevo muzo, Blanco Portillo v osrednji vlogi. Tokratno Medejo je kot močno žensko natančno in z neoporečno prezentnostjo odigrala ena vidnejših hrvaških igralk Alma Prica. Foto: Aljoša Rebolj
Medeja
Pandur močno prirejeno Evripidovo zgodbo postavlja v sodobni čas. Njegova velikopotezna uprizoritev, vizualno močna in polna simbolov, poveličuje tragične razsežnosti emocij, ki jih utrjuje kot univerzalna in večna pravila. Foto: Aljoša Rebolj

Medeja je premiero doživela na letošnjih 63. dubrovniških poletnih igrah v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem iz Zagreba (HNK) in Pandur.Theatres - sicer pa je Alma Prica, kot se najbrž spomnite, kot Medeja navdušila tudi na letošnjem Festivalu Ljubljana v Križankah. Z isto predstavo so odprli tudi novo gledališko sezono v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu.

Na sobotni podelitvi nagrad v zagrebškem Narodnem gledališču so za najboljšo v letu 2012 razglasili predstavo Unterstadt osiješkega HNK-ja. Njen režiser Zlatko Sviben je prejel tudi nacionalno gledališko nagrado za najboljšo režijo.

Po oceni strokovne žirije je bil letos najboljši hrvaški gledališki igralec Hrvoje Kečkeš kot Albin v predstavi Krletka satiričnega gledališča Kerempuh iz Zagreba, poročajo hrvaški mediji.

Za najboljše novo hrvaško dramsko besedilo je bil nagrajen Ivor Martinić za Moj sin le malo bolj počasi hodi v izvedbi Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) v režiji Janusza Kice.

Kabaret ni uspešen le v naših logih
Najbolj uspešen muzikal je bil Cabaret v režiji Dore Ruždjak Podolski, ki so ga postavili v zagrebškem mestnem gledališču Komedija.

Za najboljšo plesno predstavo je obveljala Interface koreografinje Snježane Abramović Milković. Predstava je koprodukcija zagrebškega plesnega ansambla in ZKM-ja.

Nagradi za življenjske dosežke v dramski igri in muzikalu sta prejela Zlatko Vitez oziroma Richard Simonelli.

Bistveno manj je hrvaškemu občinstvu všeč Vojna in mir
Hrvaško gledališko občinstvo je prejšnji teden ocenilo, da je imela predstava HNK iz Zagreba, ki je nastala v koprodukciji z EPK-jem, Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja v Pandurjevi režiji najbolj precenjeno produkcijo v gledališki sezono 2011/2012. Občinstvo je oceno podalo na poziv portala Teatar.hr.

Čeprav so nagrade portala Teatar.hr nekakšna alternativa nacionalnim gledališkim nagradam, so si bili enotni pri izbiri predstave Unterstdat in besedilu Moj sin le malo bolj počasi hodi.