Foto:
Foto:

Petčlanska mednarodna žirija je za najboljša med 46 plesalkami in plesalci razglasila Aleno Medich in Mihaela Žvegliča, ki sta prejela zlati plaketi. Srebrni plaketi sta si prislužili Smiljana Marič in Tijuana Križman, z bronastimi plaketami pa so nagradili Ano Jenček, Anamario Radanovič, Jernejo Podbevšek, Marišo Nač, Nives Brauner, Evo Gašparič in Leonida Kouznetsova.

Za najboljšega partnerja je bil izbran Anton Bogov, za sodobno koreografinjo Nastja Bremec, priznanje za najmlajšo tekmovalko pa gre Barbari Potokar. Žirija je podelila tudi enkratno nagradno štipendijo, poletni tečaj, ki se ga bo udeležila Jerneja Podbevšek.

O najboljših so presojali
Tekmovanja, ki poteka vsaki dve leti, se je udeležilo doslej največ mladih baletnih plesalcev in plesalk iz javnih in zasebnih baletnih šol iz Ljubljane, Maribora, Celja, Nove Gorice, Ajdovščine, Divače, Litije in z Jesenic ter iz obeh profesionalnih baletnih ansamblov, iz ljubljanske in mariborske opere in baleta. Njihove nastope, zlasti pa tehnično kakovost, muzikalnost, stil in umetniški vtis, so ocenjevali baletni pedagog Franci Ambrožič, solistka v SNG Opera in balet Ljubljana Andreja Hriberšek, intendant v Festivalni hiši v avstrijskem St. Pöltnu Michael Birkmeyer in koreograf, režiser in profesor na Visoki šoli za igralsko umetnost v Berlinu Dietmar Seyffert. Žirijo je vodil režiser, koreograf in publicist Henrik Neubauer.