Bolšoj, pod okriljem katerega deluje tudi operni ansambel, so po šestletni prenovi odprli februarja lani. Foto: EPA
Bolšoj, pod okriljem katerega deluje tudi operni ansambel, so po šestletni prenovi odprli februarja lani. Foto: EPA
Napad na direktorja baleta v Bolšoju

Sergeja Filina so v četrtek napadli pred njegovim stanovanjem, so sporočili s policije, ruski mediji pa pišejo, da je po pričevanju virov iz zdravniških krogov njegovo stanje zdaj stabilno. Se pa v bolnišnici še vedno trudijo "rešiti njegov vid".

Burna 200-letna zgodovina
Gledališče v srcu Moskve je že dolgo simbol ruske kulture, privlači številne domačine in tuje obiskovalce, a se je v 200-letni zgodovini že večkrat bil boj za prevlado na vrhu ustanove. Direktor Bolšoj teatra Anatolij Iksanov je zdaj prepričan, da je bil napad na direktorja baleta usmerjen v ustvarjanje nesoglasij znotraj gledališča, krivca pa "naj iščejo med tistimi, katerim bi bilo ogrožanje vodstva gledališča v korist".

42-letni Filin naj bi mu poročal o več sumljivih dogodkih v tem mesecu, med drugim naj bi mu prerezali gume in vdrli v elektronsko pošto. Da so mu grozili, je potrdila tudi mati Natalija in dodala, da ji je zdaj pomembno le sinovo zdravje in to, da ne bi izgubil vida. Utrpel je opekline tretje stopnje, zdravniki pa menijo, da bo okreval vsaj pol leta.

Moskovčan Sergej Filin se je baletnemu ansamblu Bolšoja pridružil leta 1988, marca pa je postal umetniški vodja. Prej je bil na podobnem položaju v nekem drugem moskovskem gledališču.

Napad na direktorja baleta v Bolšoju