Serijo performativnih gest sta začeli Barbara Kukovec in Katja Kosi, preostali nastopi v živo pa se bodo vrstili še vse do vključno sobote, 19. decembra. Foto: Nagib Maribor/Facebook
Serijo performativnih gest sta začeli Barbara Kukovec in Katja Kosi, preostali nastopi v živo pa se bodo vrstili še vse do vključno sobote, 19. decembra. Foto: Nagib Maribor/Facebook

Praznovanja jubileja zaradi trenutnih epidemioloških razmer ne bi mogli izvesti pred občinstvom v dvorani, zato so se odločili, da za prizorišče izberejo kar izložbo mariborske projektne pisarne Centra za kreativnost. Serijo performativnih gest slovenskih ustvarjalcev so zagnali danes, nastopi v živo pa se bodo vrstili vse do vključno sobote med 12. in 15. uro.

"S serijo performativnih gest posegamo v prostor, ki po navadi služi potrošniškim in prodajnim namenom, mi pa smo zaznali priložnost, da zastekljen prostor uporabimo kot uprizoritveni oder, na katerem je možno tudi v živo in po vseh predpisih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter varnostnih ukrepih na novo osmisliti ter ga uporabiti za preizkušanje novih idej in za drugačno vrsto uprizarjanja," so sporočili iz društva.

Foto: Nagib Maribor
Foto: Nagib Maribor

Tudi v podporo ustvarjalcem
"Vsak gledalec bo po naključju postal del širše ideje, ki skuša misliti nove oblike sodelovanja in uporabe urbanega prostora kot širitve forme vidnosti," so še dodali. Predstavnica društva Petra Hazabent pa je pojasnila, da so jih k takšnemu načinu predstavljanja javnosti prisilile trenutne razmere zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19. V društvu Nagib želijo s takšnim programom podpreti ustvarjalce, ki drugače trenutno ne morejo opravljati svojega dela, ter popestriti čas mimoidočim, ki bodo tako kljub zaprtim kulturnim ustanovam lahko deležni umetniških užitkov in premislekov.

Sorodna novica Mala Kline: Umetniške strategije so lahko tudi počasnost, trajanje, spanje, sanjanje

Čemu poimenovanje serija gest?
"To ne bo klasična predstava, kjer se nekaj začne in konča ob točno določeni uri, ampak je vse neki proces. Zato smo jih poimenovali geste," je dejala predstavnica društva. Petim dnevom performativnih gest v živo, v okviru katerih bo vsak ustvarjalec en dan deloval v izložbi, bo sledila razstava, kjer si bo mogoče ogledati še videoposnetke teh gest. "Tako si bo mogoče sestaviti zgodbo, kaj se je dogajalo, medtem ko nisi bil pred izložbo," je še dodala.

Nagib se je razvil iz mednarodnega festivala sodobnega plesa, ki je od leta 2005 v Mariboru gostil mlade, obetavne in priznane ustvarjalce. Društvo je v desetletju in pol obstoja preizkusilo in prešlo že skozi številne formate uprizarjanja in predstavitve sodobno plesne, pa tudi širše uprizoritvene umetnosti.

"Tudi ob pomembni obletnici ostajamo zavezani svojemu poslanstvu in viziji po nenehnem iskanju novih kuratorskih in produkcijskih strategij ter zapolnjevanju programskega manka v štajerski regiji na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti," so še sporočili iz Nagiba.

Nagib k izobraževanju in Nagib k procesu
Letošnji jubilej so namenili tudi zasnovi več programskih sklopov, ki jih nameravajo v prihodnjih letih še nadgraditi. Nagib k študiju naj bi deloval kot izobraževalna platforma, Nagib k procesu pa kot odprti studio za ustvarjalce in gledalce, s katerim želijo vzpostaviti prostor za profesionalno delo in skupnostno ustvarjanje sodobnih plesalcev ter drugih lokalnih ustvarjalcev v štajerski prestolnici.