Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Festival letos poteka pod temo Ojačevalci glasov, izvedli ga bodo v dveh delih – letos novembra in aprila prihodnje leto, pojasnjujejo koproducenti in sokuratorji iz CUK-a Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija.

Do srede bo v spletni obliki potekal prvi del. Med drugim so predstavili plesalki Valesko Gert in Ano Halprin, na sporedu sta bila dokumentarna filma o njiju, ter koncerta Iva Dimčeva in Sajnho Namčilak.

Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

"V razmerah in okoliščinah, ko se je zaradi pandemije politika pretvorila v koreografinjo, ko je razmaknila razdalje med telesi, preprečila dotik in ustvarila družbene partiture s telesnimi scenariji, kakršnim doslej še nismo bili priča, smo se na CoFestivalu odločili ples nastaviti 'na glas'. Zelo naglas.

Sorodna novica Dvodelni CoFestival: novembra na spletu, aprila pa v živo

Zdaj ko si v disciplinarnih koreografijah po mestnih ulicah znamo utelesiti delček svobode, kakor da bi udejanjali užitek v inventivnih plesnih partiturah, so nemara izpolnjeni pogoji, da lažje razumemo, kdo ali kaj so resnični ojačevalci naših glasov," piše v sporočilu za javnost.

Organizatorji CoFestivala do srede načrtujejo niz spletnih dogodkov prek Zooma in platforme DICE. Festivalsko dogajanje je odprl dvodnevni umetniški atelje na temo Ojačevalci glasov. Avtorji koncepta so Irena Tomažin Zagoričnik, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

Na sporedu sta bili še predstava v nastajanju nemškega koreo-vizualnega tandema Wilhelm & Groener in učna plesna ura z Natašo Živković. Na spletni izdaji bodo predstavili tudi rezultate dela treh raziskovalnih skupin, ki se s problematiko plesa in koreografije ukvarjajo od septembra.

Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Drugi del CoFestivala s predstavami v živo so prestavili v april 2021.